Neziskové organizace musely kvůli covidu omezit služby a pomoc potřebným

Události: Covid a neziskové organizace (zdroj: ČT24)

Tři pětiny neziskových organizací musely loni kvůli epidemii omezovat pomoc potřebným. Činnost utlumila zařízení, která se zaměřují na práci s dětmi, sportovní aktivity, kulturu, vzdělávání, volný čas nebo ekologii. Ukázal to průzkum nadace Open Society Fund Praha. Řada organizací čeká problémy i letos.

Centrum pro seniory Elpida na Praze 4 je místo, kde se každý den konaly přednášky a kurzy. Součástí je i kavárna. „Tady by seděli lidé, denně sem přijde mezi 120 až 150 lidmi,“ uvedl ředitel neziskové organizace Elpida Jiří Hrabě. 

Teď je tu ticho a prázdno. Organizace se přesunula do online prostředí. „My jsme vytvořili program, který se jmenuje Elpida domů, kde si mohli zdarma na YouTube absolvovat kurzy a vidět lektory,“ vysvětlil ředitel.

Podobně je na tom i azylový dům pražské Naděje na Žižkově. Epidemie výrazně ovlivnila jejich práci i život jejich klientů. „Měli mnohem menší možnosti, jak si sehnat jídlo, jak si zajistit práci. Mají ztížený přístup ke zdravotní péči –⁠ a to také koronavirová krize výrazně prohloubila,“ popsal vedoucí azylového domu Jakub Dutka.

A nejsou sami. Průzkum mezi téměř pěti stovkami neziskových organizací ukázal, že koronavirus měl zásadní vliv na aktivity a provoz u 61 procent z nich. 62 procent muselo omezit svou práci s cílovými skupinami. „Ve chvíli, kdy mají malé rozpočty, často fungují na dobrovolnické bázi, tak ten dopad je největší,“ vysvětlil výkonný ředitel nadace Open Society Fund Praha Robert Basch. 

Financování v době epidemie je problém

Velká část organizací by si bez pomoci neporadila. Třeba Nadace Olgy Havlové rozdala dalším organizacím deset milionů korun. „Velmi často jsme přispívali na terénní službu, na úhradu pečovatelů, na školení dobrovolníků,“ sdělila ředitelka Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové Monika Granja.

Za největší problém organizace považují právě zhoršení situace klientů. Dvě pětiny očekávají problémy se získáváním peněz.  Dvěma třetinám organizací se podle průzkumu v době pandemie ale podařilo rozšířit a zefektivnit práci zaměstnanců. Téměř polovina subjektů našla kvůli dopadům pandemie nový směr činnosti nebo nová témata a 37 procent spustilo nové služby.

Do průzkumu nadace Open Society Fund Praha se v lednu zapojilo téměř 500 organizací. Podle autorů nejsou výsledky průzkumu reprezentativní, ale díky velkému počtu organizací jsou vypovídající. 

Neziskové organizace, mezi něž patří spolky, nadace, nadační fondy nebo prospěšné organizace, zaměstnávají v Česku tisíce lidí. Zajišťují potřebným pomoc a péči, kterou neposkytuje stát, kraje či obce. Dokážou to navíc levněji. Státní a jiné instituce jim na to poskytují dotace. Financování je ale z více zdrojů, tedy třeba i od dárců.