Vlak narazil do spadlého stromu, nikdo se nezranil. Policie prověřuje, zda nejde o terorismus

Na trati z Prahy do Turnova, v úseku mezi stanicemi Mladá Boleslav-Debř a Bakovem nad Jizerou najel ve čtvrtek chvíli po 8. hodině ráno osobní vlak do spadlého stromu.

Ve vlaku cestovalo podle posledních informací devět lidí, nikdo se nezranil. Podle webu Českých drah byla trať uzavřena až do 17 hodin.

Policie, která událost vyšetřuje jako úmyslný trestný čin, pracuje také s verzí, že šlo o záměrnou provokaci nebo pokus o teroristický čin.

Škoda na soupravě je podle mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Kateřiny Šubové předběžně vyčíslena na půl milionu korun.

Mezi stanicemi Bakov nad Jizerou a Mladá Boleslav hlavní nádraží místo vlaků jezdily náhradní autobusy. Omezení se dotklo regionální i dálkové dopravy.

Podle portálu Aktuálně.cz byly na místě nehody nalezeny vzkazy odkazující na islám. Policejní mluvčí Lucie Nováková tuto informaci zpravodajskému portálu potvrdila, nicméně pouze sdělila, že „v tuto chvíli není zřejmé, zda jde o běžnou nehodu, záměrnou provokaci, nebo pokus o teroristický čin.“ Informaci o nalezených vzkazech ale již ČTK nepotvrdila. 

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) vyzval ke střízlivému hodnocení. „Prosíme média a veřejnost, aby k hodnocení této události přistupovaly s maximální opatrností a nenechaly se zmást spekulacemi, které jsou záměrně šířeny přes sociální sítě. Policie provádí rozsáhlé šetření, jakmile zjistíme další relevantní informace, budeme veřejnost informovat,“ uvedl ministr v tiskovém prohlášení.