Opravit, roztlačit a cítit vítr ve vlasech. Výstava motorek v Ostravě návštěvníky vtáhne

Svět techniky v ostravských Dolních Vítkovicích zaplnila výstava historických motocyklů. Expozice Grand prix představuje tři desítky veteránů a doplňují ji interaktivní prvky. Výstava bude k vidění do března příštího roku.

„Nečekejte výstavu krásně seřazených veteránů za bariérou ze zdobného lanka. Lidé se mohou těšit, že si svět motorek osahají a zažijí,“ řekl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO). Návštěvníci si budou moci vyzkoušet proudění vzduchu při rychlosti 120 kilometrů v hodině, roztlačit motorku o váze 150 kilogramů nebo vykuchají motor a zase ho složí.

„Koncepce výstavy vychází z nejmodernějších expozičních trendů, které kladou důraz na interaktivitu a tím i na zábavu spojenou se vzděláváním,“ dodal hejtman.

Velký svět techniky láká návštěvníky na novou výstavu historických motocyklů (zdroj: ČT24)

Motorky ze sbírky akademického sochaře

Vystavené motorky podle něj kraji věnoval jejich původní majitel, akademický sochař Miroslav Rybička, který na historických motocyklech závodil. Kromě historických strojů jsou součástí výstavy tři moderní motocykly.

„K nejzajímavějším motocyklům v naší expozici patří anglický veterán Douglas vyrobený před 100 lety, jediné dochované kusy na světě belgická La Mondiale a anglický Humber nebo unikátní první motocykl firmy Jawa nazývaný Rumpál. Vystavujeme historické silniční speciály, plochodrážní motocykly, cestovní unikáty, ale také lidové motocykly z let 1920 až 1967,“ uvedl ředitel Světa techniky Jakub Švrček.

Součástí expozice je také Jawa 250 special z roku 1939. Motocykl byl za konzultace Národního technického muzea zrestaurován v restaurátorské dílně, která vznikla před dvěma lety za podpory Moravskoslezského kraje při VŠB-TUO. Tento historický kousek na univerzitě kompletně rozebrali a repasovali, takže je teď plně funkční a pojízdný.