Proti revoluci. Před 30 lety demonstrovali v Ostravě lidé na podporu komunistického režimu

Dva dny po generální stávce, kdy se lidé postavili komunistickému režimu, se v Ostravě sešel dav na tehdejším náměstí Lidových milicí znovu. Manifestaci ale tentokrát svolal městský výbor KSČ a měla naopak stávající režim podpořit. O měsíc později zmizel z náměstí jeden ze symbolů komunismu, socha lidového milicionáře.

Na tehdejším náměstí Lidových milicí, dnešním Masarykově, se na podporu režimu podle dochovaných informací sešlo asi osm tisíc lidí. „Byli to lidé, kteří byli přesvědčeni o tom, že režim má zůstat ne v úplně stejné podobě, ale trochu reformovaný v socialistické formě. Aby fungoval podobně jako předtím,“ popsal Martin Juřica z Archivu města Ostravy.

Oproti jiným velkým městům byla Ostrava specifická. „Před listopadem byla stranická organizace v Ostravě početná, měla kolem 50 tisíc lidí. Počet se postupně snižoval, pořád to ale byla velká armáda lidí, kteří stávající režim podporovali,“ vysvětluje Juřica.

Režim tu měl silnou pozici a jeho podporovatelé se nehodlali i přes tlak veřejnosti jen tak vzdát. „Na celém Ostravsku byla situace velmi ostře sledována, působila tu velmi silná instituce StB,“ přibližuje historička Ostravské univerzity Nina Pavelčíková.

Režim ale postupně svou pozici ztrácel i na severu Moravy. Z náměstí přesně měsíc po manifestaci na podporu režimu zmizel jeden z jeho symbolů, socha lidového milicionáře, která tam stávala od roku 1960. Jaký byl její další osud, zůstává nejasné.

Socha lidového milicionáře v Ostravě
Zdroj: ČT24