Primátorský řetěz si v Českých Budějovicích navlékl Jiří Svoboda. Město povede čtyřkoalice

UvR: Primátorský řetěz si v Českých Budějovicích navlékl Jiří Svoboda (zdroj: ČT24)

Zastupitelé Českých Budějovic opět zvolili primátorem Jiřího Svobodu (ANO). Ve městě bude vládnout koalice ANO, HOPB, Společně pro Budějovice a Čisté Budějovice se STAN. Svoboda dostal 32 hlasů z 45 hlasů, 13 zastupitelů bylo proti.

Koalice ANO, HOPB, Společně pro Budějovice a Čisté Budějovice se STAN bude mít v zastupitelstvu o 45 členech 27 zastupitelů. Místa v jedenáctičlenné radě si rozdělí v poměru 5–4–1–1. Zvýší se počet náměstků ze čtyř na šest. ANO a HOPB budou mít po dvou náměstcích a zbývající dva subjekty vždy jednoho.

Poslední čtyři roky byli na radnici čtyři náměstci a jeden uvolněný radní. V nové koalici uvolnění radní nebudou, bude ale uvolněný člen zastupitelstva ve výboru pro veřejnou správu a IT. Opozice nárůst počtu náměstků kritizuje.

Při volbě primátora a jeho náměstků jsme získali více hlasů, než je členů koaličních stran.
Jiří Svoboda (ANO)
primátor Českých Budějovic

Statutárním náměstkem se stal Juraj Thoma z HOPB. Za ANO zůstávají náměstky František Konečný a Petr Holický, oba získali 30 hlasů. Dále zastupitelé zvolili za náměstky Ivo Moravce (HOPB), za Společně pro Budějovice Tomáše Bouzka (TOP 09), za Čisté Budějovice se STAN Viktora Vojtka (STAN). 

Primátor Svoboda zdůraznil, která oblast by se měla stát pro následující čtyři roky jednoznačnou prioritou města. „Pro České Budějovice je to doprava, doprava a znova ještě jednou doprava. To znamená dálnice D3, stavby navazující jako obchvat města. A samozřejmě chceme řešit i parkování ve městě,“ řekl.

Koalice připravuje parkovací dům i nová záchytná parkoviště, chce také zklidnit dopravu na náměstí.

  • Narodil se 24. listopadu 1959 v Pardubicích, vystudoval Vysokou školu strojní a elektrotechnickou v Plzni.
  • Pracoval jako operátor v Jaderné elektrárně Dukovany a později v Jaderné elektrárně Temelín. V letech 1993 až 1999 byl zaměstnancem Českého rozhlasu, poté nastoupil do společnosti Brněnské veletrhy a výstavy Brno, následně byl obchodním náměstkem ve stavební firmě OHL-ŽS Brno.
  • Poté se stal ředitelem Českého rozhlasu České Budějovice. Naposledy zastával funkci náměstka generálního ředitele Českého rozhlasu pro strategii a rozvoj, odešel kvůli kandidatuře v komunálních volbách v Českých Budějovicích.
  • Na podzim 2014 byl jako nestraník a lídr hnutí ANO v Českých Budějovicích zvolen zastupitelem a stal se primátorem. Koncem června 2015 byl z funkce odvolán, když se rozpadla koalice ANO, hnutí Občané pro Budějovice, KDU-ČSL a TOP 09, odvolání tehdy vyvolala opoziční ČSSD. V září téhož roku byl znovu zvolen primátorem, novou koalici utvořily ANO, ČSSD, KDU-ČSL a ODS. Od roku 2016 je také zastupitelem Jihočeského kraje.

Opozici vadí počet náměstků

Opozice, například Martin Kuba z ODS, kritizovala, že přibývá náměstků: místo dosavadních čtyř náměstků jich město bude mít šest. „Před deseti lety byl primátor a tři náměstci, agendu, kterou dnes rozdělujete mezi sedm lidí, zvládali lidé čtyři. To navyšování je naprosto nesmyslné, neekonomické a neefektivní rozhodnutí,“ řekl Kuba s tím, že jeden náměstek vyjde rozpočet města ročně na milion korun. 

Podle primátora se ale celkový počet uvolněných zastupitelů nemění, a to díky přerozdělení funkcí a zrušení jednoho výboru. Náklady na platy tak budou minimální.

Opozice bude také hlídat, jak si Svobodova koalice poradí se stavbou nového sportovního multifunkčního centra, které má nahradit starou halu. „Bude jednoznačně komunikováno se všemi stávajícími uživateli a před zahájením stavební činnosti budou mít všichni zajištěny prostory,“ plánuje náměstek Thoma.

Distancujte se od Babiše, vyzval ANO jeden ze zastupitelů

Tomáš Kuboušek, bezpartijní kandidát TOP 09 v letošních komunálních volbách ve městě, vyzval ve čtvrtek zastupitele, aby se distancovali od Andreje Babiše a kauzy s jeho synem. Reagovalo jen několik zastupitelů: Jan Zahradník (ODS) řekl, že není dobře, že je Babiš premiérem. Vojtěch Filip (KSČM) řekl, že je potřeba ctít presumpci neviny. Lukáš Mareš (Piráti) se ptal, zda jihočeské ANO chystá ke kauze prohlášení, odpověď od ANO nedostal.

V zastupitelstvu ve čtvrtek rovněž usedli dva bratři: každý ale za jinou partaj. Zatímco Jan Pikous (KSČM) zdůrazňuje téma hospicové péče, jeho bratr Martin (nestr. za HOPB) se naopak hodlá věnovat oblasti kultury.

V komunálních volbách v Českých Budějovicích získalo ANO 12 mandátů v zastupitelstvu. Druhé skončilo HOPB s devíti mandáty. Třetí ODS bude mít osm zastupitelů. Čtvrtí Piráti mají šest mandátů, čtyři zastupitele bude mít KSČM. Šesté je spojenectví STAN a Čistých Budějovic se třemi mandáty. Sedmou příčku obsadila koalice Společně pro Budějovice - lidovci a TOP 09 se třemi zastupiteli. Vítězné ANO nejprve usilovalo o koalici se dvěma nejsilnějšími stranami, místo ODS ale nakonec zaujaly v radě místo dvě menší uskupení.