Dívku v Holýšově pokousali rotvajleři, má za sebou už několik operací

Události: Dívku v Holýšově pokousali rotvajleři, má za sebou už několik operací (zdroj: ČT24)

Desetiletá dívka, kterou v úterý večer pokousali rotvajleři v Holýšově na Plzeňsku, už má za sebou tři operace, další ji čekají. Psi utekli z areálu tamní betonárky, kterou hlídali. Policie zatím případ šetří jako podezření z ublížení na zdraví z nedbalosti.

Incident se stal nedaleko Centra na podporu integrace cizinců. Dva rotvajleři, pes a fena, kteří přiběhli ke skupince dětí, se nejprve nechali hladit. „Sofinka si je zřejmě chtěla vyfotit, udělat si selfie se psem. A jak zvedla ručičku s telefonem, zřejmě došlo k tomu, že pes zareagoval jinak,“ nastiňuje další události Alexandr Brejcha, jednatel společnosti Nazar-Invest, která je provozovatelem ubytovacího areálu v Holýšově.

Napadané dívce pomohl Libor Hess z Všekar, který jel náhodou kolem. Agresivní zvířata odehnal i pomocí toho, že se do nich snažil najíždět autem. „Bylo evidentní, že ten pes chce vyloženě usmrtit,“ říká.

Podle lékařů svým zásahem dívce zachránil život. Záchranáři Sofii přepravili vrtulníkem do plzeňské fakultní nemocnice. „Má za sebou tři operace, jedna další ji čeká,“ informoval o dívčině zdravotním stavu Brejcha.

Za chování psů zodpovídá majitel

Psy se následně podařilo odchytit a veterináři je vyšetřili. „Zodpovědný za chování psů je vždycky chovatel. Naším úkolem je ověřit zdravotní stav (zvířat),“ uvedl ředitel odboru ochrany zdraví a pohody zvířat Richard Bílý ze Státní veterinární správy.

I druhé povinné klinické vyšetření na vzteklinu vyšlo negativně, tím karanténa psů podle veterinářů končí. „Hrozně mě to mrzí,“ reagoval na neštěstí majitel rotvajlerů Karel Lorenc. „Jestli je někomu nabídnu, kdo by si je chtěl vzít, nevím…“  uvedl k dalšímu osudu psů. Případ dále šetří policie. Majiteli hrozí v případě prokázání viny až dva roky vězení.