Při explozi v závodě v Košťanech na Teplicku se vážně zranilo pět lidí

Při výbuchu propan-butanové lahve v závodě v Košťanech na Teplicku se vážně zranilo pět lidí. Tři lidé utrpěli velmi vážná poranění a záchranáři je transportovali do vinohradské nemocnice na popáleninové centrum. Zásah na místě už hasiči ukončili. Vyšetřování bude trvat několik dnů.

„Pro jednoho člověka přiletěl vrtulník z Prahy, dalšího převáží vrtulník z Ústí a třetí jede sanitkou. Další dvě osoby sanitky vezou do ústeckého traumacentra,“ uvedl mluvčí krajské záchranné služby Prokop Voleník. 

Událost se stala po jedenácté hodině dopoledne v Hornické ulici. „Evakuováni byli všichni pracovníci z haly, což by mělo být podle hasičů sedmnáct lidí. Evakuace okolí podle hasičů není nutná,“ řekla mluvčí teplické policie Ilona Gazdošová. Dodala, že do Košťan vyjeli kriminalisté, kteří budou do večera místo požáru ohledávat. „Zatím závěry z místa nemáme. Bude to na delší dobu. Na místo jel krajský specialista na požáry,“ doplnila mluvčí.

Vyšetřování bude podle ní trvat nejméně několik dnů, je nutné vyslechnout také svědky události včetně těch, kteří při výbuchu utrpěli zranění. Nemocnice Královské Vinohrady nebude bez svolení příbuzných ke stavu zraněných podávat informace. 

Do firmy, která provádí revize propan-butanových lahví, přijelo několik desítek hasičů z šesti jednotek. „Vybuchl zbytkový propan-butan v servisované lahvi,“ řekl mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan. Na místě podle něj byla také jednotka dobrovolných hasičů Košťany, která má stanici nedaleko firmy. Hasiči ochladili lahve uvnitř budovy. „Plyn už nehoří. Nebezpečí dalšího výbuchu nehrozí,“ konstatovali před půl jednou.

„Zásah ve firmě je už v tuto chvíli ukončen a jednotky hasičů se vrací zpět na základny,“ řekl Marvan a dodal, že příčina požáru i škoda se bude vyšetřovat.

Jeden z místních obyvatel řekl, že přijel těsně po výbuchu domů. Jeho dům stojí hned u vchodu do firmy. „Spíš to mezi lidmi způsobilo paniku, ty vrtulníky a sanitky. Nic velkého to nebylo,“ uvedl. Dodal, že už po telefonu ubezpečil několik známých, že je v pořádku.