Památkáři zastavili rekonstrukci zámku v Krasonicích a po ruských majitelích vymáhají pokutu

Památkáři zastavili rekonstrukci zámku v Krasonicích a po ruských majitelích vymáhají pokutu (zdroj: ČT24)

Ruští majitelé zámku v Krasonicích na Jihlavsku mají zaplatit statisícové pokuty za to, jakým způsobem památku v posledních letech opravovali. Rekonstrukci řešila i policie, na kterou se obrátili památkáři. Práce na zámku ustaly, majitelé peníze dosud nezaplatili. Údajně kvůli tomu, že se jim je z Ruska nedaří převést.

O rekonstrukci zámku na návsi v Krasonicích se mluvilo desítky let. „Ten zámek měl narušenou statiku, vevnitř to padalo, zvenku to nevypadalo vůbec dobře,“ popsal místostarosta Krasonic Jiří Krajíček (nez.).

Před čtyřmi lety stavbu od českých majitelů koupili obchodníci z Ruska. A poslední dva roky intenzivně pracovali na její obnově. „My jsme to na zastupitelstvu několikrát diskutovali a byli jsme rádi. Mít jako dominantu místo ruiny opravenou budovu, do které někdo investoval opravdu vysoké desítky až stovky milionů, je prostě výhra,“ poznamenal místostarosta.

Nešetrná rekonstrukce

Teď se ale práce zastavily. Rekonstrukci napadli památkáři. „Za dvanáct let v památkové péči na Vysočině jsem bohužel nic takového nezažil. Došlo třeba k odstranění původních základů jejich podbetonováním, odstranění podlah, odstranění schodišť,“ popsal ředitel Telčského pracoviště Národního památkového ústavu Pavel Macků. „Vidíte odstranění původního schodiště. Už tady prosvítá vlastně odstraněný strop, kde už jsou nahrazené nové trámy,“ ukázal.

Problém řešila i policie. Majitelé, kteří podle jejich zástupce nepochybili, mají zaplatit stovky tisíc korun pokuty. Zatím se tak ale nestalo. „Necítíme potřebu se obhajovat. Společnost ne že neplatí dluhy, bohužel nemá možnost do České republiky poslat peníze. Díky tomu se celá situace zkomplikovala. Majitelé se snaží problém usilovně řešit,“ vzkázal zástupce vlastníků.

Zastupitelé obce doufají, že se práce zase brzy rozběhnou. Co by na zámku mělo vzniknout, zatím ale nevědí.