Bazén v Brně za Lužánkami bude skoro rok zavřený. Vyroste vedle něj nový

Krytý bazén za Lužánkami (zdroj: ČT24)

První den letních prázdnin se v Brně zavře plavecký bazén za Lužánkami. Padesát metrů dlouhé dráhy nebudou mít plavci k dispozici skoro rok. Důvodem je stavba vedlejšího pětadvacetimetrového bazénu, se kterým bude původní bazén propojený. Společná bude techniologie, což ušetří peníze. Nový bazén vyjde bezmála na 250 milionů korun.

Členové sportovního klubu Kometa tráví v bazénu za Lužánkami sto padesát hodin týdně. Jde o plavce, akvabely i hráče vodního póla. „Budou trénovat bohužel méně a budeme muset hledat alternativy. Například suchou přípravu,“ řekl trenér a předseda klubu Jiří Vlček.

Pólisté budou jezdit i do Přerova, kde je nejbližší bazén s dostatečnou hloubkou. Další dlouhé kryté dráhy jsou ve Zlíně a v Olomouci. I přes komplikace jsou ale závodníci za novou nádrž rádi. „Přidá nám to osm drah. Jsme rádi za každé sportoviště, protože náš sport velmi trpí. Od revoluce se nepostavil na území České republiky žádný padesátimetrový bazén,“ poznamenal Vlček.

Nejbližší padesáti metrové kryté bazény
Zdroj: ČT24

Vytížené padesátce nová pětadvacítka uleví. Mezitím se i rodiny a kondiční plavci budou muset vměstnat třeba na Ponávku nebo do Kohoutovic. „Brno má stále malý počet bazénů na počet obyvatel nebo na počet zájemců o plavání. Naší prioritou je v rámci celého Brna zajistit školní plavání, protože to je povinné,“ řekl Martin Mikš, ředitel městské společnosti Starez-Sport, která se stará o sportoviště.

Hlavně od začátku školního roku tak bude v brněnských bazénech těsno. Nový by se měl otevřít za rok v květnu. Současně s ním původní Lužánky, nově vydlážděné a osvětlené.