Ředitel Fakultní nemocnice Brno Jaroslav Štěrba rezignoval

Ředitel Fakultní nemocnice Brno Jaroslav Štěrba k 30. dubnu rezignuje na svou funkci, oznámila mluvčí nemocnice Veronika Plachá. Podle ní se chce věnovat medicíně. I po dobu vedení nemocnice byl přednostou kliniky dětské onkologie.

Štěrba byl ředitelem od ledna 2020 a zažil jak koronavirovou pandemii, tak také kybernetický útok na nemocnici. Fakultní nemocnice Brno s více než 2000 lůžky patří k největším zdravotnickým zařízením v Česku.

Na rezignaci upozornil iDnes.cz. Podle serveru Štěrba oznámil rezignaci zaměstnancům e-mailem: „Děkuji vám všem za spolupráci a nasazení v průběhu globální pandemie, kybernetického útoku, regionálního tornáda i uprchlické krize v důsledku ruské agrese vůči Ukrajině.“

Štěrba prožil v čele nemocnice celý dosavadní průběh pandemie koronaviru. „Za jeho vedení se otevřelo první velkokapacitní očkovací centrum při Fakultní nemocnici Brno. Zaštítili jsme také záložní nemocnici na výstavišti,“ uvedla Plachá. Štěrba byl ředitelem i v době kybernetického útoku v březnu 2020, kdy se začal šířit i covid.

Štěrba od roku 2003 působí jako přednosta dětské onkologické kliniky. Vystudoval Lékařskou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Fakultní nemocnice Brno má skoro šest tisíc zaměstnanců.