Opravený úsek silnice u Nasavrk nevydržel zimu. Silničáři se na něj museli vrátit

Opravená silnice nevydržela zimu (zdroj: ČT24)

Skoro tříkilometrovou část silnice první třídy mezi Slatiňany a Nasavrky na Chrudimsku musí firma znovu opravit. Pracovala na něm loni v létě, povrch ale nevydržel zimu a na mnoha místech je plný výtluků.

Silnice první třídy u Nasavrk znovu připomíná cedník, asfaltový povrch tam přitom silničáři položili teprve vloni v létě. „Zaděláváme otvory speciální zálivkou. Nebylo to vidět, ale otvory po zimě vylezly,“ popsal stavbyvedoucí firmy Colas CZ Jiří Bezdíček.

Silničáři postupují metr za metrem směrem na Nasavrky, výtluků jsou tam desítky. V diagnóze závady mají jasno, do asfaltové směsi se dostala mechanická nečistota, zřejmě kusy gumy, povrch kvalitně neztuhnul a kola aut přes zimu kritická místa vytloukla.

„K problémům došlo vinou nekvalitní práce na straně našeho externího dopravce. Jsme samozřejmě připraveni veškeré závady odstranit na naše náklady tak, aby dopad na řidiče byl co nejmenší. Celá situace nás mrzí a za vzniklé potíže se omlouváme,“ uvedla mluvčí Colas CZ Andrea Špačková v mailu pro Českou televizi.

Oprava je zatím jen provizorní

Úsek dlouhý víc než dva kilometry mezi Výsonínem a Libání u Nasavrk na Chrudimsku opravovala firma Colas CZ loni od dubna do července. Práce přišly na více než šestnáct milionů korun. Ředitelství silnic a dálnic výsledek reklamovalo.

„Jedná se o provizorní opravu, firma se bude muset k této záležitosti na jaře vrátit,“ vysvětlil Miroslav Němec ze Správy a údržby silnic Pardubického kraje.

„Teprve v březnu, až nám to klimatické podmínky dovolí, můžeme provést reklamační opravu na účet zhotovitele zcela definitivně,“ potvrdil mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

„Musí se udělat velkoplošná a větší výsprava. Firma to musí celé vyfrézovat s větším přesahem,“ popsal Němec. ŘSD vyzvalo řidiče, aby mu podobné závady na vozovkách hlásili na jeho infolinku.