Policisté u D1 kontrolovali, zda mají řidiči zaplacené dřívější pokuty. Mohli i nasadit botičku

Kontroly řidičů na D1 (zdroj: ČT24)

Celníci s policisty na Vysočině při první společné akci zaměřené na kontrolu uhrazení pokut za dopravní přestupky zkontrolovali desítky řidičů. Neuhrazené závazky zaplatili řidiči na místě, jinak jim hrozilo nasazení botičky, případně odebrání registrační značky. Možnost požadovat zaplacení neuhrazené pokuty při silniční kontrole umožnila změna legislativy o policii, městské polici a celní správě.

Celníci a policisté kontrolovali řidiče  na 111. kilometru dálnice D1 u Jihlavy. „Provádíme důkladnou kontrolu jak řidiče, tak i posádky“ poznamenal ředitel odboru dohledu Generálního ředitelství cel Petr Műller.

„Při kontrole byl zjištěn například řidič z Rumunska, který měl nedoplatek tisíc korun a na místě ho zaplatil,“ řekl mluvčí Celní správy Vysočina Richard Zeman. „Nejvyšší neuhrazená pokuta, kterou řidiči při kontrole zaplatili, byla pětitisícová, několik řidičů platilo svůj dřívější závazek ve výši pět set korun,“ doplnila tisková mluvčí Policie ČR Hana Rubášová.

Neuhrazený dluh může znamenat zákaz jízdy

Neuhrazené dluhy za dopravní přestupky mohou od nového roku znamenat pro některé řidiče i zákaz další jízdy. „Pokud odmítne zaplatit, nebo nebude schopen zaplatit na místě, tak mu může být odebrána registrační značka nebo přiložena botička k zamezení odjezdu vozidla“ řekl Zeman.

„Pro zjištění případných nedoplatků mohou lidé navštívit C-portal a po identifikaci zjistí výši. Tato částka má informativní charakter,“ uvedla tisková mluvčí Generálního ředitelství cel Hana Prudičová. 

Zatím kontrolují řidiče policisté společně s celníky. Od poloviny roku už bude každá skupina pracovat samostatně. „V současné chvíli se zde nacházejí policisté ze speciálního dohledu, kteří budou proškolovat další policisty, aby to mohli také kontrolovat,“ vysvětlila na místě Rubášová.

V lednu už přišlo o značku sedm řidičů

Zákonem 418/2021, který novelizoval zákon o Policii České republiky, zákon o Celní správě České republiky, zákon o obecní policii a zákony související, získali celníci, policisté a strážníci s účinností od 1. ledna oprávnění vyžadovat při kontrole vozidla zaplacení dosud neuhrazené pravomocné pokuty za dopravní delikty.

Od začátku roku celníci a policisté zabavili v souvislosti nedoplatkem v silničním provozu sedm registračních značek, tři z toho po zaplacení vrátili. Letos už od řidičů vybrali dluhy na pokutách za osm set tisíc korun.