Relikviář svatého Maura se za přísných bezpečnostních opatření přestěhoval do Pluhovského paláce

Relikviář svatého Maura se přesunul do Pluhovského paláce (zdroj: ČT24)

Za mimořádných a přísných bezpečnostních opatření se na zámku v Bečově nad Teplou po dvaceti letech přestěhoval do nové expozice relikviář svatého Maura. Jde o druhou nejcennější movitou historickou památku v Česku po korunovačních klenotech. Relikviář tak teprve potřetí od svého objevení opustil trezorovou místnost zámku, nově ho návštěvníci uvidí v Pluhovském paláci.

S přesunem relikviáře svatého Maura do nové expozice pomáhalo několik desítek policistů a další bezpečnostní složky ministerstva vnitra. Šest lidí přeneslo schránku ze zámku do nově opraveného Pluhovského paláce. 

Při transportu vzácné památky nedošlo k žádným problémům. „Všechno proběhlo tak, jak má. Jsem rád, oddechl jsem si, že relikviář je na svém místě a je zabezpečen,“ uvedl lektor bezpečnostního poradenství Jiří Míka. 

Nové expozici v Pluhovském paláci byla věnována velká pozornost, zejména pokud jde o zabezpečení vystavovaného relikviáře. Schránku s ostatky si totiž návštěvníci budou moci vůbec poprvé prohlédnout bez průvodců. Budou však muset projít bezpečnostním rámem. 

Neprůstřelný trezor

„Budou tu kustodi, budou tu dohledová zařízení, ale myslím, že se nemusíme obávat toho, že by se expozice ničila,“ popsal zabezpečení expozice kastelán hradu a zámku Bečov Tomáš Wizovský.  

Rekonstrukce Pluhovského paláce a vznik výstavy přišly na 250 milionů korun. Relikviář je nyní umístěn v jedinečném trezoru, na kterém se podíleli čeští skláři. Je neprůstřelný a má víc než tři centimetry tlusté sklo.

Velkou výhodou nové expozice je to, že návštěvníci paláce se nyní dostanou k relikviáři mnohem blíž a budou si moci prohlédnout každý jeho detail. První hosté do Pluhovského paláce zavítají 26. listopadu.