Drony pomáhají památkářům, na dálku dokážou změřit i vlhkost vzduchu

Události v regionech: Drony pomáhají památkářům (zdroj: ČT24)

Inteligentní drony představili jejich konstruktéři z Českého vysokého učení technického v kostele ve Staré Vodě na Libavé. Bezpilotní vrtulníky se dostanou i do těžko přístupných a temných zákoutí. Využívají je proto už i památkáři.

Drony například zvládnou vyfotit sochy andělů nebo nástěnné malby až v kupoli kostela, a to ze vzdálenosti pouhých deseti centimetrů. „Většinou poskytujeme fotografie, videa, ale i 3D modely jednotlivých objektů. Také jsme schopni instalovat senzory, které měří na dálku vlhkost vzduchu,“ nastínil vedoucí týmu skupiny multirobotických systémů Martin Saska.

Hlavní dron nese techniku. Druhý pracuje jako světlonoš. Úhel nebo intenzitu světla je navíc možné nastavit tak, aby snímek co nejvíce odpovídal realitě. Spolupracující drony létají zcela samostatně. Pilot nebo operátor, který by je řídil ze země, není potřeba. Dron má navíc i mechanickou ochranu.

Drony už slouží i památkářům. Jejich prostřednictvím prozkoumali například fasádu zámku Plumlov nebo gotické malby v olomouckém kostele svatého Mořice.

Do kostela ve Staré Vodě se vědci s drony pravidelně vracejí už několik let. Při případné chybě tam totiž nehrozí velké škody. Objekt je poničený z dob, kdy byl součástí vojenského újezdu Libavá. Interiér zdevastovali nejdřív českoslovenští, po nich i sovětští vojáci.