Hřiště, parky nebo toalety. Obyvatelé měst mohou opět hlasovat pro projekty participativního rozpočtu

Města a obce budou opět rozdělovat peníze z participativních rozpočtů. O vítězných projektech rozhodnou například obyvatelé Moravské Ostravy a Přívozu, Zlína nebo Krnova. Poprvé také ve Valašském Meziříčí a Otrokovicích.

Zastupitelstvo městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz schválilo spuštění druhého ročníku participativního rozpočtu Náš obvod. Ten podle harmonogramu začne v druhé polovině dubna a občané prostřednictvím něj rozdělí mezi vítězné projekty rovný milion korun. „Jsem moc ráda, že letos navážeme na loňský úspěšný první ročník a občané tak budou mít opět možnost aktivně se zapojit do dění v obvodu. Jejich originální nápady jsou pro nás inspirací i do budoucna,“ říká starostka městského obvodu Zuzana Ožanová.

Termín pro podávání návrhů projektů je stanoven od 22. dubna do 16. července 2021. „Realizovány budou projekty od nejúspěšnějšího, dle výsledků hlasování, až do vyčerpání finanční částky, která je pro tento ročník určena. Vítězné projekty budou zveřejněny v listopadu a stanou se součástí návrhu rozpočtu městského obvodu na rok 2022,“ řekl místostarosta Rostislav Řeha.

Pokračuje také realizace loňských vítězných projektů. Například Komunitního parku Jindřich nebo pítka na Kuřím rynku. Veškeré potřebné informace o participativním rozpočtu Náš obvod, včetně formuláře pro podávání návrhů, najdou občané již brzy na webových stránkách

Možnost vybrat projekt, který bude město realizovat, mají už pět let obyvatelé Krnova na Bruntálsku. V předchozích ročnících participativního rozpočtu vzniklo například workoutové hřiště u zimního stadionu, montované tribuny na hřišti TJ Krásné Loučky, sportovně relaxační zóna v Chomýži nebo dětské hřiště u školní jídelny v Žižkově ulici. Vítězem loňského ročníku se pak stala Barevná zahrada u domova pro seniory v Rooseveltově ulici, kterou už nyní mohou využívat klienti domova i sousedního domu s pečovatelskou službou.

Letos lidé rozhodují mezi čtyřmi projekty. Hlasovat mohou do 21. dubna. Město na vítězný projekt vyčlenilo milion korun. „O hlasy se uchází například stavba Pumptrack v Kostelci s rozpočtem milion korun nebo instalace knihovničky pro veřejnost za 200 tisíc korun,“ řekla mluvčí radnice Dita Círová. Hlasovat lidé mohou i pro květináče před evangelickým kostelem nebo relaxační zónu pro děti. Podrobnosti k jednotlivým projektům zájemci najdou na webu města.

Ve Valašském Meziříčí a Otrokovicích poprvé

Obyvatelé Valašského Meziříčí na Vsetínsku mohou do konce května navrhnout projekty, které by mohly být podpořeny v participativním rozpočtu nazvaném Náš Valmez. Město letos lidem nabízí poprvé možnost rozhodnout, na které projekty se rozdělí dva miliony korun. „Zatím jsme obdrželi 11 návrhů, mezi jinými například na výstavbu lezecké stěny či workoutového hřiště, ale také venkovní hru s pokladem nebo výsadbu stromové aleje,“ uvedl starosta Robert Stržínek (ANO). Pravidla pro navrhování a podávání projektů najdou lidé na webové stránce.

Participativní rozpočet pod názvem Tvoříme Zlín funguje už několik let v krajském městě Zlíně, rozděluje se v něm pět milionů korun. Loni poprvé mohli lidé zvolit, které projekty město podpoří z rozpočtu, také obyvatelé Vsetína, byl na ně uvolněn milion korun. Letos spustily participativní rozpočet i Otrokovice na Zlínsku, lidé v něm budou rozhodovat o rozdělení dvou milionů.