Šimpanzi mají novou zábavu, on-line sledují své kolegy v jiné zoo

Šimpanzi z brněnské zoo jsou v on-line spojení se svými protějšky v Safari Parku Dvůr Králové. Jejich interakce mohou lidé sledovat na internetu. Hlavní pohnutkou projektu je pomoct zvířatům během uzavírky zoologických zahrad zahnat nudu.

Zvířata v zoologických zahradách jsou kvůli koronavirovým opatřením ochuzena o pozornost návštěvníků. Pavel Cupák a Petr Vídeňský proto přišli s nápadem, jak je zabavit. „Kontaktoval jsem ředitele obou zahrad a v rámci zkušebního povozu jsme nejprve přímým přenosem propojili šimpanze s dětmi z mateřské školy,“ uvedl Vídeňský.

„Nainstalovali jsme v obou zahradách velkoplošné obrazovky a vzájemně tak propojili dvě šimpanzí skupiny. Pro tato velmi inteligentní zvířata je to nový a zajímavý podnět,“ dodává ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

Chlubí se jídlem, pozorují úklid

Chovatelka šimpanzů v Zoo Brno Mariana Hubíková vysvětlila, že místní svěřenci už spadají do skupiny zvířecích seniorů, ale každá novinka je zaujme. „Občas se před obrazovku přijdou navzájem pochlubit jídlem. Také jsem zaznamenala, že mě pozorují šimpanzi ze Dvora Králové při úklidu expozice,“ popsala Hubíková.

Lidé mohou šimpanzí aktivity každý den sledovat v přímém přenosu přes kanál na YouTube. Vysílá se vždy od 8:00 do 16:00.