Ostravští kriminalisté letos odhalili už pět varen pervitinu. Drogy mířily i do věznice

Vyšetřovatelé ostravského TOXI týmu, kteří se zaměřují na odhalování distributorů a prodejců drog, za první dva měsíce letošního roku objevili pět varen na nelegální výrobu pervitinu. Za toto období obvinili z nedovolené výroby a distribuce drog 23 lidí, z toho jich devět skončilo ve vazbě.

Kriminalisté se například zabývali organizovanou skupinou šesti lidí ve věku od 40 do 55 let, jejíž součástí byla také žena. K výrobě drog používala několik míst. Skupinu, která si farmaceutické přípravky pro výrobu drog pořizovala v zahraničí, řídil jednapadesátiletý muž, uvedla policie. Drogy podle vyšetřování obvinění prodávali především v sociálně vyloučených lokalitách v městských částech Přívoz či Hrušov.

„Díky dobré spolupráci s kolegy z Vězeňské služby ČR se podařilo zadokumentovat rovněž distribuci pervitinu do věznice Heřmanice,“ informovala policejní mluvčí Eva Michalíková. Skupina od loňského října do zadržení vyrobila minimálně 900 gramů pervitinu, který kromě prodeje za zhruba 900 až 1000 korun za gram využívala i pro vlastní potřebu.

Během domovních prohlídek policie našla věci sloužící k nelegální výrobě či prodeji pervitinu. „V rámci prohlídek bylo zajištěno rovněž přes 6000 kusů farmaceutických tablet, ze kterých by bylo možno vyrobit asi půl kilogramu pervitinu, jehož cena na černém trhu odpovídá částce půl milionu korun,“ uvedla mluvčí.

Členy skupiny policie obvinila z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Pět obviněných skončilo ve vazbě, nejmladší ze skupiny je vyšetřován na svobodě.

Na konci února například kriminalisté po násilném vniknutí do bytu v ostravské části Poruba zadrželi pětadvacetiletou ženu a sedmatřicetiletého muže, kteří jsou také podezřelí z nelegální výroby a distribuce pervitinu.

Kriminalisté při prohlídkách našli i kompletní laboratoř. Dvojice drogy podle nich vyráběla minimálně od loňského května, vyrobený pervitin částečně užívala pro svou potřebu. Oba zadržení skončili ve vazbě. Muži hrozí za nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy až pětileté vězení. Ženě jako recidivistce, která už za výrobu drog byla v minulosti odsouzena, až desetileté vězení.