Čtyři roky chátrala, teď roste v bývalé brněnské restauraci Bohéma očkovací centrum

V bývalé restauraci Bohéma v Janáčkově divadle v Brně vzniká další očkovací centrum. Provozovatelem bude společnost Podané ruce. Vakcínu proti covidu-19 by tam denně mohlo dostat až 1500 lidí. Budoucí využití prostor město zvažuje.

Dělníci v prostorách bývalé restaurace v Janáčkově divadle dokončují podlahy, následovat bude dokončení elektroinstalace, malování a pak stěhování čtrnácti očkovacích boxů s nezbytným zázemím.

„Provozovatelem bude společnost Podané ruce. Zahájit očkování by chtěli nejpozději 1. března. Vše záleží na tom, kdy budou dokončeny stavební práce, ale zejména také kdy budou splněny formální požadavky. To znamená souhlas hygieny, krajského úřadu a VZP,“ vysvětlila primátorka města Brna Markéta Vaňková (ODS).

Prostory bývalé Bohémy jsou pro provoz očkovacího centra podle ní ideální, jsou průchozí a bezbariérové. Restaurace už se tam nejspíš nevrátí. Dlouhé roky přitom Bohéma patřila k nejpopulárnějším podnikům v Brně, kde se scházeli umělci a známé osobnosti. O jejím dalším využití město zatím nemá jasno, ve hře byl autosalon nebo muzeum totality. 

Národní divadlo Brno by tam rádo zřídilo edukační centrum. „Je to šance, jak vychovat nové generace publika a jak kolem toho divadla vytvořit silnou komunitu diváků, kteří jsou poučenější, kteří si tu naši produkci užijí daleko více než diváci, kteří jenom přijdou a odejdou,“ vysvětlil záměr ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser.

Nová restaurace bude v Besedním domě

V plánu je také rekonstrukce prostor v přízemí Besedního domu, kde sídlí brněnská filharmonie. Také tam bývala restaurace a bude znovu. „My bychom tam jako filharmonie rádi viděli restauraci, ideálně odpovídající duchu a době celého památkově chráněného Besedního domu. Určitě bychom ji využili i pro náš orchestr, který čítá přes sto hudebníků,“ řekla mluvčí Filharmonie Brno Kateřina Konečná.

Plány na přestavbu restaurace jsou zatím ve fázi projektové dokumentace. Pokud na to město uvolní peníze, mohl by se nový podnik v prostorách Besedního domu otevřít v příštím roce.