Do empírového zámku v Raduni se vrátily unikátní předměty z původního mobiliáře

Zámek v Raduni na Opavsku získal od potomků posledního zámeckého správce zpět třináct předmětů z původního mobiliáře. Původní vybavení je jednou ze slabostí raduňské památky. Velkou a nejcennější část si odvezli poslední majitelé z rodiny Blücherů v lednu 1949, když opouštěli tehdejší Československo. Zbytek se během času poztrácel a rozkradl.

Empírový zámek v Raduni získal do svého vybavení zpět například psací stůl s kováním s motivy pávů, dva obrazy, stojan na lampu nebo vyřezávaný rám s heraldickými symboly Blücherů.

„Původně v tom rámu měl být rodokmen Blücherů, ten se nám ale nepodařilo získat. Typická jsou kachlová kamna právě s těmi blücherovskými klíči,“ popsala kastelánka Markéta Kouřilová.

Na zámek se vrací i jediná kniha, která se dochovala z celého více než tisícisvazkového knižního fondu. Po odchodu majitelů zámku v roce 1949 se totiž všechny spálily. „Nazývá se Slezské kniha, ukazuje významné osobnosti a pamětihodnosti Slezska. Například obraz slavného předka maršála Blüchera a je v ní zmíněno jeho vítězství v bitvě u Katzbachu,“ řekla kastelánka.

Předměty mají největší hodnotu na původním místě

Jedním z předmětů je fotografie z přelomu 19. a 20. století. Je na ní zachycený zámek z pohledu od rybníka ještě před jeho přestavbou. „Takhle zámek už neuvidíte. Jedná se o podobu zachycenou před přestavbou v roce 1903, kdy tady přibyla z dálky viditelná věž,“ vysvětlila kastelánka.

Mezi předměty, které majitelé používali v běžném životě, je keramický kalamář, váha na dopisy nebo cestovní kočárové hodiny i s pouzdrem. „ To, že jsme ty předměty získali, je velmi významné, protože z toho původního raduňského fondu se po odchodu posledních majitelů dochovalo pouhých šestnáct kusů. Hodnota těch předmětů je nejvýraznější, když se vrátí na své místo, kam patří,“ poznamenala Markéta Kouřilová.

Nově nabyté předměty se budou muset restaurovat. Až pak se stanou součástí prohlídkových okruhů. Některé už od příští návštěvnické sezony.