Z plastového odpadu z restaurací vyrábí studenti architektury v Brně bytové doplňky

Pytel s plastovým odpadem dokážou studenti architektury z Fakulty stavební VUT proměnit za pár hodin v jednoduchý stolek nebo držák na kelímek. Interiérové doplňky vznikají po zbroušení a vyleštění plastové desky, která vzniká zahřátím a slisováním plastového granulátu.

Studenti brněnské architektury loni zaujali projektem, díky kterému se odpad z lesů proměnil v turistickou útulnu. Letos se rozhodli zpracovat plasty z gastronomie. „Když si člověk odnáší kávu v našem držáku, má dobrý pocit, že odpad, který vyprodukoval, je ihned využitelný. Chceme, aby lidé viděli, že třídit odpad je přínosem,“ uvedl student Marco Aulisa. Společně se Štěpánem Mackem a Ondřejem Venclíkem založil uskupení Plastic Guys.

Plastové držáky na kelímky zpět do kavárny

„Každá kavárna má svůj odpad, který nejprve roztřídíme, rozemeleme na granulát, následně zahřejeme a slisujeme, čímž vzniknou pevné plastové desky. Každá taková pracovní deska je ručně vyrobená a naprostý originál. V budoucnu chceme vytvořit i certifikáty, kde bude uvedeno číslo dané desky a jméno zákazníka,“ popsal Ondřej Venclík.

Poslední rok a půl studenti sbírali odpad nejen z gastronomie, ale také z kosmetického průmyslu. Klíčové je správně roztřídit plasty podle skupin, na pevnou desku stolu je například ideální polypropylen. Z méně kvalitního odpadu pak vznikají tenčí desky, z nichž studenti vyřezávají třeba držáky na kelímky, těch lze z jednoho pytle odpadků vyrobit až osm.

Zájem o výrobky mají v Praze i Vídni

Studenti se svým nápadem oslovili první zákazníky. Zájem projevily podniky z Brna, Prahy, Liberce i Vídně. „Do jednoduchého a méně výrazného interiéru nabízíme velmi barevné kombinace desek, naopak pro ty pestré máme k dispozici jednoduchou směs bílé, šedé či černé,“ vysvětlil Marco Aulisa.

Výroba jedné stolní desky trvá i s následným chladnutím zhruba osm hodin. „Zatím se držíme interiérů, ale po testech odolnosti bychom rádi vyzkoušeli i obklady z plastu. Ostatně na plastový zahradní nábytek si dnes už všichni zvykli,“ uzavřel Aulisa, který s kolegy nadále zkoumá chování plastové útulny umístěné v areálu Fakulty stavební.