Vraky aut stále hyzdí ulice Brna. Úředníci pár měsíců zaspali

Autovraky z brněnských ulic nemizí. V celém městě se od začátku letošního roku podařilo odstranit pouze čtyři. Likvidaci brzdila až do konce dubna nejasná legislativa. A i když už pět měsíců platí novela zákona, která umožnila i odtah aut s prošlou technickou kontrolou, Brněnské komunikace, které zajišťují odstranění aut, smlouvu s městem v pozměněné podobě uzavřely až začátkem srpna.

Strážníci městské policie v brněnských ulicích ročně prověřují technický stav asi čtyř stovek aut.

„Asi třetinu autovraků odhalí strážníci při svých pochůzkách, zbytek dostáváme jako oznámení od veřejnosti. Strážníci ale mají obdobnou roli jako jakýkoli jiný občan, v podstatě poté, co celou situaci zadokumentují a nafotí, předávají ji příslušným úřadům,“ vysvětlil mluvčí Městské policie Brno Jakub Ghanem.

V jedné ulici je i sedm vraků

Letos měli strážníci oznámení od lidí kvůli koronavirové pandemii méně. Vraků nebo dlouhodobě odstavených aut ale neubylo. Jen ve Svitavské ulici v Husovicích stojí momentálně sedm aut bez platné technické kontroly.

Jejich likvidaci měla urychlit novela zákona o pozemních komunikacích z konce dubna. Ta totiž kromě vraků nebo vozidel, které známky vraku vykazují, umožnila ohlášení aut s více než půl roku prošlou technickou kontrolou.

„Snažili jsme se odstraňovat vraky už před změnou legislativy. Tak jsme se dříve bavili dlouhé měsíce o tom, jestli to vrak je, dnes v podstatě není o čem licitovat a auto by mohlo v dohledné době zmizet,“ řekl starosta Brna-sever Martin Maleček (Hnutí SOL).

Smlouva na odstraňování vraků až od srpna

Odstranění vraků zajišťují Brněnské komunikace a ty smlouvu s městem v pozměněné podobě uzavřely až začátkem srpna.

„My jsme v současné době podali téměř devadesát žádostí na Odbor dopravy Magistrátu města Brna se žádostí o zjištění údajů o vozidlech, která mají propadlou technickou kontrolu. Jakmile ty údaje budeme mít, vyzveme provozovatele, aby auto sám odstranil nebo si zajistil platnou technickou kontrolu,“ řekla mluvčí Brněnských komunikací Vladimíra Navrátilová.

Na to bude mít majitel čas dva měsíce. Ulic s menším počtem vraků by se tak Brňané mohli dočkat nejdřív v listopadu.