Symbol Londýna v Ostravě. Od podzimu budou v moravskoslezské metropoli jezdit dva doubledeckery

Dopravní podnik Ostrava se stane prvním městským dopravcem v Česku využívajícím dvoupodlažní autobusy na běžné lince. Dva doubledeckery na CNG pohon už dorazily do Česka a čekají je ještě úpravy. Do provozu budou nasazeny na podzim.

Doubledeckery mají od podzimu jezdit o víkendech, prázdninách a českých i polských státních svátcích na lince mezi zoo a Dolní oblastí Vítkovice. Právě tyto dva cíle patří k největším lákadlům v Ostravě. „Pro všední dny je budeme nasazovat i na jiných linkách nebo budou k dispozici i pro objednávkovou dopravu,“ uvedl ředitel ostravského dopravního podniku Daniel Morys.

Autobusy stály 28,6 milionu korun. Na výšku mají čtyři metry a na délku 12,3 metru. K sezení je v nich k dispozici 68 míst, 13 v dolním podlaží a 55 v horním. Autobusy mají klimatizované spodní podlaží, včetně stanoviště řidiče. Jejich součástí je i mechanická plošina pro invalidní vozík a wi-fi připojení v obou patrech.

Autobusy jsou navržené přímo pro Ostravu

„Naše dvoupodlažní autobusy jsou jedinečné, navržené zcela podle ostravských požadavků. Jsou poháněny plynem CNG, takže nebudou tolik zatěžovat ovzduší a budou mít prvotřídní vybavení“ uvedl Morys. Nyní se do vozidel má instalovat palubní, odbavovací a kamerový systém.

Doubledeckery se měly v ostrém provozu objevit už v červenci. „Z důvodu pandemie koronaviru však čelila španělská pobočka Scanie odstávce provozu,“ vysvětlila mluvčí dopravního podniku Karolína Hřivnáč Rycková.

Problémy mělo město už při výběrovém řízení, do něhož se dvakrát nepřihlásil žádný zájemce. Město totiž kvůli ekologizaci dopravy trvalo na tom, že chce mít autobusy s ekologickým pohonem.