Životu nebezpečno. Na objížďce Nových Mlýnů kličkují cyklisté mezi kamiony

Komplikace na objížďce Nových Mlýnů (zdroj: ČT24)

Po větším bezpečí místních i turistů volají obce v okolí Nových Mlýnů. V letních měsících oblast hojně navštěvují cyklisté, kteří teď kličkují mezi auty a kamiony. Tisíce řidičů totiž objíždí část hlavního tahu z Brna do Rakouska, kde dělníci staví nový most.

Cyklotrasa, která vede z Dolních Dunajovic do Brodu nad Dyjí poblíž novomlýnských nádrží, aktuálně slouží i jako objížďka frekventované trasy mezi Mikulovem a Brnem. O silnici se musí cyklisté dělit s desítkami kamionů a aut. Klidnou projížďku tak nahradila adrenalinová jízda. „O té objížďce jsme nevěděli. Je tady hrozně kamionů a je to nepříjemné,“ postěžovala si cyklistka Erika Svobodová z Liberce.

V Brodu nad Dyjí zkouší velké množství nákladních aut trpělivost nejen turistů, ale i místních. „To se nedá, ani ve dne, ani v noci není klid. Je tu hluk, otřásají se i baráky, jak jezdí ty těžké kamiony,“ popsala místní obyvatelka Vítězslava Hanáková.

V Dunajovicích vyvěsili varovné cedule

Podle vedení obcí navíc kamiony ničí silnice a řidiči často nedodržují předepsanou rychlost. V Dolních Dunajovicích na třech místech vyvěsili varovné cedule, které mají cyklisty nasměrovat na cyklostezku. Je sice delší a náročnější, ale zato o dost bezpečnější.

„Je to skutečně životu nebezpečné, protože kamionů, které tady projíždí, i osobních vozidel je opravdu hodně a cesty, které tady takto používáme, jsou velmi úzké a je to často kolizní situace,“ řekl místostarosta Dolních Dunajovic Miroslav Kovács (Obec lidem).

Cyklotrasy u Nových Mlýnů
Zdroj: ČT24/OpenStreetMap

Právě cyklisté patří mezi nejohroženější účastníky provozu. Nehod, při kterých za nimi vyjíždějí záchranáři, od jara na jihu Moravy vždy výrazně přibývá. Za červen jich ošetřili zhruba sedmdesát, za první polovinu července zatím kolem padesáti.

„Bavíme se o široké škále zranění, od těch nejlehčích až po ta nejtěžší. Mohou to být odřeniny, pohmožděniny, zlomeniny horních, dolních končetin, ale mohou to být i zranění hlavy. V tomto případě sehraje klíčovou roli helma,“ vyjmenovala mluvčí Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje Michaela Bothová.

Nový most doplní i nová cyklostezka

Nový most přes Novomlýnské nádrže má být hotový v listopadu. V červnu příštího roku ho pak doplní i lávka s cyklostezkou. „Na stavbu samotné cyklostezky s lávkou v celkové hodnotě přes 89 milionů korun přispěje kraji Státní fond dopravní infrastruktury částkou přes 58 milionů,“ uvedl náměstek hejtmana Petr Hýbler (ANO). Kraj zaplatí patnáct procent celkových uznatelných nákladů.

Nová lávka má odvést cyklisty z frekventované silnice s velkým podílem nákladní dopravy na samostatnou cyklostezku. „Součástí je i řešení nevhodného křížení cyklotrasy na jižním konci cyklostezky,“ dodal Hýbler.

Jihomoravský hejtman Bohumil Šimek (ANO) uvedl, že v dalším období bude kraj zvažovat, které projekty ze svého rozpočtu podpoří. Cyklostezka podle něj dostala zelenou, protože vzhledem k výši získané dotace a propojení stezky s opravou mostu by byl odklad její stavby neekonomický.