Kvůli nákaze v Dolu Darkov musí OKD nechat otestovat všechny své zaměstnance

Těžební společnost OKD musí do konce června všechny své zaměstnance kromě pracovníků z Dolu Darkov a Golf resortu Lipiny nechat vyšetřit na covid-19. Vyplývá to z mimořádného opatření, které nařídila Krajská hygienická stanice v Ostravě. Opatření souvisí s ohniskem nákazy na Dole Darkov.

Nařízení hygieniků se týká všech zaměstnanců firmy OKD a lidí, kteří pro ni pracují ve všech provozech a pracovištích na Karvinsku, vyjma Dolu Darkov, kde se už dělalo plošné testování, a Golf resortu Lipiny, který není spojený s těžbou uhlí.

„Speciální tým, který tvoří desítky lidí, v tuto chvíli připravuje logistické zajištění testování. Chystáme všechny podklady. V plánu je zahájit testování ve středu,“ řekla mluvčí OKD Naďa Chattová. V dolech pracuje zhruba 8400 lidí.

Důl Darkov je v současnosti jediným ohniskem nákazy v Moravskoslezském kraji. V souvislosti s ním je v evidenci hygieniků 494 nakažených lidí. Je mezi nimi 321 zaměstnanců, 159 jejich příbuzných, deset lidí z firem, které se v dole starají například o údržbu a dvaadvacet polských pendlerů. K darkovskému ohnisku hygienici řadí i čtyři lidi z okresu Frýdek-Místek, které nakazil člověk z tohoto ohniska.

Hygienikům se nedaří dohledávat pracovníky z Polska

Ředitelka krajských hygieniků Pavla Svrčinová po jednání krizového štábu kraje uvedla, že situaci na Darkově se hygienikům podařilo podchytit. Počet nově nakažených se podle ní snižuje a hygienici hlavně dohledávají kontakty nakažených. Za problém ale označila nemocné pracovníky z Polska, kteří se testují jako samoplátci. Test jim vyjde pozitivní, do práce nepřijdou a zůstanou v Polsku, ale hygienici by potřebovali dohledat jejich kontakty. Navázat s nimi spojení je časově náročné.

„Na ostatních dolech na Karvinsku jsme se rozhodli testovat vzhledem k charakteru těch pracovišť. Nemáme tam ale velký výskyt onemocnění,“ vysvětlila hygienička. Dodala, že testovat se bude prostřednictvím rapid testů, kterých by mělo být provedeno zhruba osm tisíc. Testy podle Svrčinové dodalo ministerstvo zdravotnictví. „Jakmile bude někdo pozitivní rychlotestem, jde klasicky na PCR test,“ řekla Svrčinová.

V Moravskoslezském kraji bylo od počátku pandemie na covid-19 pozitivně testováno 1802 lidí, 56 pacientů v souvislosti s touto nemocí zemřelo.