Za smrt pacientky ve zlínské nemocnici může personál, konkrétního viníka ale policisté nenašli

Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně pochybila při endoskopickém výkonu, po kterém jedna pacientka zemřela a jedna byla těžce zraněna. Podle policie selhal zdravotnický personál, když zaměnil sterilní látku za desinfekci. Konkrétního viníka se ale nepodařilo najít a kriminalisté tak případ odložili. Informovala o tom mluvčí zlínské policie Monika Kozumplíková. Nemocnice je v současnosti vyšetřována také kvůli nákaze pacientů a personálu salmonelózou – celkem onemocnělo 68 lidí.

Nemocnice Tomáše Bati je vinna tím, že zaměnila tekutiny při gastroendoskopickém vyšetření. „Provedené prověřování jednoznačně potvrdilo, že k ublížení na zdraví u obou žen došlo v důsledku selhání zdravotnického personálu při výměně demineralizované vody za desinfekční přípravek v nádobách na oplach pro zdravotnické přístroje,“ uvedla mluvčí zlínské policie Kozumplíková.

Přístroj, který byl očištěn desinfekcí místo sterilní látky, pak zdravotníci použili na endoskopické vyšetření u zhruba třiceti lidí. Dvěma ženám způsobili těžké poranění, na následky poleptání jícnu pak jedna žena zemřela. Druhá byla následující dva týdny v přímém ohrožení života.

Podle policie nemocnice porušila směrnice tím, že nedodržela pravidla pro skladování desinfekční látky. Na oddělení nemocnice navíc nevedli evidenci osob, které s tekutinami manipulovaly. „Nebylo možné určit, která konkrétní osoba a ve který den zaměnila demineralizovanou vodu za desinfekci,“ doplnila Kozumplíková. Případ tak policie odložila.

Nemocnice je vyšetřována i kvůli nákaze salmonelou

Loni v březnu se ve zlínské nemocnici nakazilo 38 pacientů a 30 zaměstnanců salmonelózou. Podle hygieniků za tím stál nemocniční oběd, konkrétně kuře s rýží. Krajská hygiena upřesnila, že důvodem infekce byl chybný postup při tepelném zpracování kuřecího masa v kuchyni.

Od hygieniků a veterinární správy pak nemocnice dostala pokutu ve výši 310 tisíc korun. Podle Kozumplíkové kriminalisté příčiny nákazy stále vyšetřují.