Zeman kritizoval ubytovny, protože tunelují rozpočet

Ústí nad Labem - Prezident Miloš Zeman v diskusi se severočeskými politiky kritizoval zákon o státním příspěvku na bydlení. Tamní obce a města totiž stále více trápí problémy s ubytovnami pro sociálně slabé. Během prvního dne prezidentovy návštěvy na severu Čech se také řešily evropské dotace a padly i dotazy ohledně prolomení limitů. Podle Zemana je lepší limity těžby uhlí prolomit než zachovat.

Zákon o státním příspěvku na bydlení označil prezident „za jeden nejhloupějších, který u nás až dosud existuje“. „Ubytovny vznikají jako houby po dešti, což je svým způsobem jedna z forem tunelování státního rozpočtu,“ řekl při diskusi se starosty. První změny v sociálním bydlení platí od letošního roku, ministerstvo ale nový zákon teprve připravuje. Podle mluvčího resortu Petra Habáně se počítá s účinností až od 1. ledna 2017.

Prezident navštíví za tři dny pět okresů. V Ústí nad Labem ho při setkání s občany čekala stovka převážně jeho příznivců. I tady první dotaz mířil na sociálně slabé. „První úkol je nabídnou lidem práci a teprve, když ji odmítnou, mluvit o tom, co s nimi dál,“ reagoval prezident. Lidé by pak podle Zemana měli dostávat jen existenční minimum.

V úterý má prezident jet do Varnsdorfu, Krásné Lípy a Děčína. Ve Vansdorfu se setká s občany a navštíví strojírenskou firmu TOS, v Krásné Lípě poobědvá a v Děčíně ho zase čekají občané k diskuzi. Dá se předpokládat, že se i zde budou řešit sociální příspěvky na bydlení, problém ubytoven, nezaměstnanost a v případě Děčína možná přijde na řadu i splavnění Labe.

Události k návštěvě prezidenta v Ústeckém kraji (zdroj: ČT24)