Hranice chtěly klidnější centrum. Kraj městu omezení dopravy po půlroce zrušil

Z historického jádra Hranic na Přerovsku po půlroce zmizely značky, které zakazovaly vjezd aut do Jiráskovy ulice. Město je tam osadilo letos v dubnu, chtělo tím zklidnit dopravu, protože si řidiči touto ulicí zkracovali cestu. Krajský úřad v Olomouci ale radnici nařídil, aby zákaz vjezdu zrušila, opatření bylo údajně proti předpisům. Město už oznámilo, že o omezení dopravy v centru bude usilovat i nadále.

Omezení pro auta začalo v centru Hranic platit 19. dubna letošního roku. Šlo o reakci na běžnou praxi, kdy si řidiči cestou z centra zkracovali jízdu přes Jiráskovu ulici. Dopravu tak komplikovali i ti řidiči, kteří vůbec do centra zajíždět nemuseli. 

„Ve svém sdělení Krajský úřad Olomouckého kraje konstatuje, že uzavření Jiráskovy ulice mělo být povoleno v samostatném řízení o uzavírce. Z tohoto důvodu nařizuje, aby dopravní značení této uzavírky bylo odstraněno do doby pravomocného uzavření řízení o uzavírce v samostatném řízení,“ uvedla radnice v tiskovém prohlášení.

Bez souhlasu dopravního inspektorátu

Radnice o uzavírce údajně dlouhodobě jednala s Dopravním inspektorátem v Přerově, ale neuspěla. „Tento orgán od nás neustále vyžaduje další a další podklady, a když jsou mu předloženy, vydává opakovaně nesouhlasná stanoviska,“ stojí v prohlášení radnice.

Ideový návrh na zklidnění dopravy v centru města byl zpracován neodborně a z tohoto důvodu byl ze strany Police České republiky několikrát připomínkován, jelikož se jednalo o vady ohrožující bezpečnost silničního provozu a dopravní značení nebylo navrženo podle platných právních norem.
Miluše Zajícová
přerovská policejní mluvčí

Podle policie byli řidiči nuceni porušovat příkazy a zákazy vyplývající z nevhodně provedeného dopravního značení, neboť pro ně byly matoucí. Ke stejnému závěru podle přerovské policejní mluvčí Miluše Zajícové dospěl i odbor dopravy krajského úřadu.

Vedení Hranic informovalo o tom, že s postupem Dopravního inspektorátu Přerov nesouhlasí a hodnotí ho jako nepřípustný nátlak na rozhodování samosprávy města. Policie nátlak odmítla. 

Město nesouhlasí, ale značky odstranilo

I když se nařízení Olomouckého kraje město podřídilo, chce i nadále usilovat o zamezení průjezdu Jiráskovou ulicí. Radnice v Hranicích zároveň podává kvůli jednání inspektorátu stížnost vedení policie i olomouckému hejtmanovi.

Na mapě je červenou barvou vyznačena trasa pro auta, kterou město zavedlo v dubnu 2019. Modrý úsek představuje současné vedení dopravy v centru města.

Podle údajů městské policie v Hranicích projede touto částí centra za jeden den až 3420 automobilů. Nové dopravní opatření mělo hlavně odradit řidiče od průjezdu středem města. Radnice si od tohoto kroku slibovala i oživení historického jádra Hranic.