Hranice omezí dopravu v centru. Lidé si přes náměstí zkracují cestu

Radnice v Hranicích na Přerovsku zakáže automobilům průjezd centrem města. Dopravní opatření má zklidnit dopravu v městské památkové zóně a přispět k oživení středu města. Podle vedení Hranic si řidiči často přes centrum zkracují cestu. Zákaz začne platit za měsíc.

Vjezd do centra Hranic je už několik let omezen. Dopravní značení automobilům zakazuje průjezd Jiráskovou ulicí s vyústěním u Zámeckého hotelu. „Porušení tohoto zákazu není postižitelné. Stačí, aby řidič argumentoval třeba tím, že jel na schůzku, která byla na poslední chvíli zrušena,“ řekl mluvčí hranické radnice Petr Bakovský. 

Problém v centru města potvrzují i údaje od Městské policie. Jako příklad strážníci uvádějí letošní 25. únor, kdy touto částí centra projelo za jeden den 3420 automobilů. Řada z nich údajně ani nezastavila. Nejvíce vozidel projíždí o víkendech – nárůst je pak až o 62 procent. 

Jiráskovou ulicí jenom na výjimku

Nové omezení znemožní výjezd z centra Jiráskovou ulicí. Až po Masarykovo náměstí se dosavadní dopravní řešení měnit nebude. Auta budou muset pokračovat Janáčkovou ulicí na Pernštejnské náměstí a odtud zpět přes Zámeckou ulici na Masarykovo náměstí. 

Do Jiráskovy ulice město povolí vjezd jenom vozům zásobování, složkám Integrovaného záchranného systému, autobusům MHD nebo cyklistům. Výjimky případně udělí Městská policie.

Po třech měsících od zavedení bude toto opatření vyhodnoceno a v případě potřeby dále upraveno.
Petr Bakovský
mluvčí radnice v Hranicích

Živější a bezpečnější centrum

Změna, kterou už radnice schválila, je součástí připravovaných aktivit zaměřených na oživení centra Hranic. „Patří mezi ně například nový vstup do zámku od Zámeckého hotelu středem plánovaného parčíku nebo úprava proluky kolem synagogy,“ řekl Bakovský.

Město má navíc v plánu pravidelně pořádat trhy nebo kulturní a společenské akce na Masarykově náměstí. Lidem nabídne také možnost posezení s občerstvením na vnitřní straně náměstí.