Vesnice roku se skrývá u německých hranic. Vyhrála Lipová na Šluknovsku

Vesnice roku je Lipová (zdroj: ČT24)

Titul Vesnice roku jde letos do Šluknovského výběžku. Získala ho obec Lipová na Děčínsku. Poprvé od roku 2015 tak připadl vesnici v Čechách. Letošního 25. ročníku klání se zúčastnilo 206 obcí, o 22 méně než loni.

„Jsem strašně poctěn, je to něco neuvěřitelného, nemám slov. Těším se, že uděláme oslavu,“ reagoval na vítězství své obce lipovský starosta Pavel Svoboda (ODS). Ocenil soudržnost lidí v obci, bohatý společenský a kulturní život, starost o přírodu i památky. „Ač Ústecký kraj nemá tu pověst nejlepší, o Šluknovském výběžku ani nemluvě, tak je to tam krásné. Dělá se plno věcí, nejenom v Lipové, ale všude okolo,“ ujistil starosta nové vesnice roku.

Ve finále soutěže Vesnice roku vybírala hodnoticí komise ze třinácti finalistů, kteří uspěli v krajských kolech. Za šestisethlavou Lipovou skončila v celorepublikovém srovnání na druhém místě Ratiboř na Vsetínsku, na třetím Libovice na Kladensku.

Organizátoři udělili také cenu veřejnosti, kterou v internetovém hlasování získal Sobíňov na Havlíčkobrodsku. Zvláštní cenu za nejlepší domácí koláče si potom odvezli do Lozic na Chrudimsku.

U Vesnice roku se srovnává například společenský život, aktivity obyvatel, podnikání, ale i občanská vybavenost, úspory energií či péče o veřejná prostranství a zeleň. Vítěz získá od ministerstva pro místní rozvoj dotaci 2,6 milionu korun a také osobní automobil.

Podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) soutěž zúčastněné obce vždy stmelí. „Komise neměla jednoduchou práci, kolegové mě informovali o tom, že to bylo hodně vyrovnané. Ale Lipová skutečně ukázala pospolitost, jak tam spolu žijí,“ řekla.

Sami obyvatelé vítězné Lipové podotýkají, že žijí na velmi odlehlém místě – když jedou do Prahy, jedou vlakem přes Německo, do Liberce jezdí přes Německo a navíc i Polsko. „Máme tam prima partu. Momentálně nás ale trápí nemocnice Rumburk. Musíme jezdit do Děčína, do České Lípy, do Liberce, do Ústí nad Labem,“ uvedla Jana Kadlecová z Lipové. Peníze, které v soutěži obec získala, chce starosta Svoboda využít na rekonstrukci veřejného osvětlení.

Vítěze organizátoři vyhlásili na přehlídce nazvané Jarmark venkova, která je součástí mezinárodního festivalu dětských folklorních souborů Písní a tancem v Luhačovicích. Na jarmarku se divákům představovali jednotliví finalisté.

Vesnice roku je z Čech po čtyřech letech

O prvenství se letos kromě prvních tří a výherců zvláštních cen ucházely také Čejetice ze Strakonicka, Morkůvky z Břeclavska, Hazlov z Chebska, Nový Hrádek z Náchodska, Svojkov z Českolipska, Otice z Opavska, Bělotín z Přerovska a Pačejov z Klatovska.

Loni se stalo vesnicí roku Dolní Němčí ze Zlínského kraje, o rok dříve Heřmanov z moravské části Vysočiny. V roce 2016 připadlo prvenství další obci ze Zlínského kraje Kašavě. V Čechách naposledy získali republikový titul roku 2015, kdy uspěla Krásná na Chebsku.