Kroměříž plánuje zvýšit nájem v městských bytech. Potřebuje víc peněz na údržbu

Kroměřížská radnice chystá zvýšení nájemného v městských bytech. Lidé platí od roku 2010 55 korun za metr čtvereční. Po plánované změně to bude od příštího roku o deset korun víc. Město potřebuje víc peněz na údržbu a opravy bytového fondu. Zdražení plánují i další města ve Zlínském kraji.

Vyšší nájemné by měli lidé v městských bytech v Kroměříži začít platit od ledna příštího roku. „Je to nutný krok. Nájemné se neměnilo dlouho a údržba bytů je přitom stále nákladnější. Musíme měnit kotelny, musíme zateplovat, investic je celá řada,“ řekl starosta Jaroslav Němec (Nezávislí). 

Například manželé Týnovi platí za jednopokojový městský byt měsíčně 4800 korun. Pokud politici schválí navýšení nájemného, připlatí si rodina zhruba pětistovku. „Budeme se muset trošku uskromnit. Budeme to muset propočítat. Ale jsou tady bohužel i lidi, kteří mají malé důchody. Pro ně to bude opravdu dost,“ řekla nájemnice Eva Týnová. 

Obvyklá výše nájmu je v Kroměříži až dvojnásobná

Podklady pro zvýšení nájmů na 65 korun za metr čtvereční připravují Kroměřížské technické služby, které mají městské byty ve výpůjčce. Nájemné upravuje občanský zákoník.

„Zvyšovat nájem je možné obecně maximálně jednou za dvanáct měsíců, a to tak, že navýšení může za tři po sobě jdoucí roky být maximálně dvacet procent,“ vysvětlil jednatel Kroměřížských technických služeb Petr Sedláček. Pokud zvýšení nájemného o deset korun na metr čtvereční, tedy asi o osmnáct procent, schválí radní, technické služby ho budou moci uplatnit u nově uzavíraných smluv.

Nájemníkům se smlouvou na dobu neurčitou technické služby zvýšení nájmu navrhnou. Pokud ho nájemník neakceptuje, mohou se technické služby obrátit na soud, kde ale mohou žádat zvýšení až na výši nájemného v místě a čase obvyklou. „Ta je v Kroměříži zhruba 130 korun za metr čtvereční, což je dvojnásobek uvažovaného navýšení,“ doplnil Petr Sedláček.

Zdražuje i Vsetín

Kroměříž má v majetku 510 bytů. Většina z nich je v takzvaných domech zvláštního určení pro soběstačné seniory a zdravotně postižené. Další byty jsou určené pro příjmově vymezené skupiny obyvatel, zbylé jsou vedeny jako městské byty. Do tohoto fondu nejsou započítány byty v domovech pro seniory, o které se stará příspěvková organizace města Sociální služby města Kroměříže.

Celková výše dluhu na nájemném v městských bytech se podle mluvčího radnice Jana Vondráška pohybuje kolem tří milionů korun.

Kroměříž není jediná, která chce v příštím roce zvýšit nájem. O inflaci víc zaplatí lidé třeba ve Vsetíně, zdražovat u vybraných bytů hodlá i Zlín. A vyšší nájemné nevyloučilo ani Uherské Hradiště.