Olomoučtí politici končí v městských firmách. Radnice chce mít ve vedení jen odborníky

Ve vedení olomouckých akciových společností se stoprocentní účastí města dochází k velkým změnám. Městské firmy už nebudou řídit politici, jak tomu bylo v minulosti, nově se vedení Výstaviště Flora nebo Dopravního podniku ujmou odborníci. Na chod firem bude samospráva dohlížet jenom z pozice dozorčích rad.

V minulosti bylo v Olomouci běžnou praxí, že akciové společnosti se stoprocentním podílem města řídili radní. Například v Technických službách města Olomouce byl dlouholetým ředitelem vlivný olomoucký politik Miroslav Petřík (ČSSD). 

Petřík byl z funkce ředitele a předsedy představenstva Technických služeb odvolán v polovině loňského roku. Tehdy ho hledala Policie ČR, když údajně kvůli zdravotním problémům odešel z domu a nikoho o tom neinformoval. 

Nové vedení Olomouce, které vzešlo z podzimních komunálních voleb, už dříve slibovalo, že politiky ve funkcích nahradí. Údajně se chce spolehnout na dovednosti profesionálů. Město chce na firmy dohlížet jenom z pozice dozorčích rad. 

„V souvislosti s tím bylo nutné zvýšit kompetence dozorčích rad, aby rady mohly kontrolovat zájmy města a měly dostatečnou možnost ovlivňovat strategická rozhodnutí a strategické kroky při rozvoji městských společností,“ řekl olomoucký radní Milan Feranec (ANO).

Olomouc se inspirovala v Německu

O změnách se v Olomouci mluvilo už v prosinci loňského roku, kdy bylo na zastupitelstvu města deklarováno, že městské společnosti budou řízeny prostřednictvím takzvaného německého modelu fungování.

Nejvyšším orgánem akciových společností by tak měla být dozorčí rada, která volí jednotlivé členy představenstva. „V městských společnostech už tedy nadále nenajdete funkce ředitelů a náměstků, neboť tyto manažerské posty budou zastávat přímo členové představenstev,“ vysvětlil náměstek primátora Martin Major (ODS). 

Loni v prosinci byli do představenstev firem jmenováni zástupci samosprávy, aby akciové společnosti připravili na nový systém řízení. Tito politici byli minulý týden z představenstev odvoláni. Výjimku mají Lesy města Olomouce a Aquapark Olomouc, kde nadále působí v představenstvu někteří radní, ovšem bez nároku na odměnu.

Důvodem je přechod na personálně jednodušší monistický systém řízení. To znamená, že bude založen jenom na jediném orgánu, který má výkonné členy a členy, kteří fungování firmy kontrolují.  V plném rozsahu se změny dotkly firem Výstaviště Flora Olomouc, Správa nemovitostí Olomouc, Dopravní podnik města Olomouce a Technické služby města Olomouce.

Olomouc se chce také v souvislosti s městskými akciovými společnostmi zaměřit na další úsporu financí. Už dnes například pro městské firmy společně nakupuje pohonné hmoty nebo energie. 

Koordinovaných kroků by mělo být ještě více, například sdílení služeb nebo možnost vzájemného využití volných financí. „O další spolupráci firem budeme jednat a definitivní způsob jejich spolupráce bude představen v průběhu letošního roku,“ uvedl primátor Mirek Žbánek (ANO).