Zákazy vjezdu, zmatky, zdržení. V Brně začali s výměnou parovodů v ulici Cejl

Dopravní omezení v Brně (zdroj: ČT24)

Řidiče v Brně překvapila první letošní velká uzavírka. Nově neprojedou směrem od centra ulicí Cejl. Objížďka je naplánovaná po ulici Milady Horákové. Omezení bude trvat do konce prázdnin. Nejdřív budou Teplárny Brno měnit parovody a pak čekají práce i Dopravní podnik města Brna.

V Brně začaly rekonstrukce ulic a přibyly dopravní značky, které omezují nebo zakazují vjezd.  Na křižovatce z ulice Radlas řidiči jedoucí z centra neodbočí, naopak ve směru do centra odbočit mohou. Objízdná trasa vede po ulici Milady Horákové. Přesto někteří zákazem vjezdu projíždějí. „Trochu mě zarazil ten zákaz vjezdu, já jsem si říkal, že je konečně otevřený Cejl a druhá polovina je opět zavřená,“ popsal jeden z řidičů.

Jen za dopoledne rozdali policisté čtyři pokuty. Zákaz vjezdu porušovali řidiči i u hypermarketu. A dostávali se do složitých dopravních situací. „My jsme o té rekonstrukci věděli, jsme na ni připraveni. Omezí to zákazníky, kteří přijíždějí automobilem v jednom směru,“ řekla mluvčí hypermarketu Albert Barbora Vanko. Kolony vznikaly hlavně v přilehlých ulicích okolo Cejlu. Například na křižovatce Jugoslávské a Merhautovy ulice.

Uzavírka Cejlu
Zdroj: ČT24

S prvními pracemi začnou teplárny ve čtvrtek. „Budeme vyměňovat parovody za moderní horkovody, čímž hodláme snížit tepelné ztráty na distribuci tepla,“ vysvětlil Martin Šroubek z Tepláren Brno.

Tramvaje budou Cejlem projíždět do července

Tramvaje budou po Cejlu jezdit ještě čtyři měsíce. V červenci na výměnu rozvodů tepla naváže oprava trati. „Právě proto, abychom co nejvíce snížili dopad na obyvatele v okolí, rozhodli jsme se ji provést v letních měsících,“ řekla mluvčí Dopravního podniku města Brna Hana Tomaštíková.

V následujících měsících se budou muset řidiči připravit v Brně i na další uzavírky a dopravní omezení. Už v pondělí se začne opravovat Hněvkovského ulice, už v těchto dnech dělníci pracují na rekonstrukci svršku mostu v ulici Hradecká. Dopravu v březnu zkomplikuje i výměna parovodů na Svitavském nábřeží.

O prázdninách se zavře Husovický tunel

V dubnu odstartuje rekonstrukce mostu velkého městského okruhu Žabovřeská a oprava tramvajové trati Bubeníčkova. V červenci budou dělníci pracovat na tramvajové trati Jedovnická. V létě odstartují práce také na rekonstrukci mostu Otakara Ševčíka a řidiči se musí připravit i na uzavření Husovického tunelu.

Opravovat se v Jihomoravském kraji budou i úseky dálnic. Nejblíž Brnu půjde o dálnici D1 kolem 190. kilometru nebo o začátek D2. Práce na obou zmíněných místech by měly začít v květnu.