Nemocnice ve Frýdku-Místku má zrekonstruované porodní sály. Tři boxy zlepší soukromí rodiček

Nemocnice ve Frýdku-Místku ve druhé půli ledna po čtyřměsíční přestavbě otevřela zrekonstruované porodní sály. Mají nové uspořádání i vybavení. Náklady se podle mluvčí nemocnice Jolany Filipové vyšplhaly na 9,6 milionu korun. Z vlastního rozpočtu je zaplatil Moravskoslezský kraj, který je zřizovatelem nemocnice.

Na gynekologicko-porodnickém oddělení vznikly tři samostatné boxy s vlastním sociálním zařízením a centrálním monitorovacím systémem.

„Umožní vysokou intimitu každé z rodiček. Na každém boxu je nyní ošetřovací pult pro novorozence. Nově je součástí porodního sálu i příjmová ambulance, z níž odchází rodička přímo na sál. Další samostatná místnost určená jako zázemí pro doprovod bude sloužit nastávajícím tatínkům a dalším členům rodiny,“ uvedl primář oddělení Martin Němec. Nově mohou rodící ženy využívat také hydromasážní vanu a další pomůcky. 

K úlevě od porodních bolestí slouží také speciální porodní stolička, kterou maminka využije zejména v první době porodní. Obsahuje systém se závěsným lanem, jenž usnadňuje relaxaci rodičky během porodu, a umožňuje bezpečný a pohodlný porod v přirozené vertikální poloze.
Jolana Filipová
mluvčí nemocnice

Ročně se v nemocnici narodí na tisíc dětí

Sály navíc přímo navazují na porodní oddělení, které bylo zcela zrekonstruováno zhruba před rokem a půl. Všechny části gynekologicko-porodnického oddělení jsou tak nyní propojeny, a to včetně ambulancí, a jsou umístěny ve stejném patře.

Porodnice fungovala i během rekonstrukce, jen byly sály přesunuty do jiné části budovy. Loni se v zařízení narodilo 1091 dětí. Ročně jich tam v průměru přijde na svět více než tisícovka.

„Porody se snažíme vést přirozeně a s respektem k přání rodiček. Přejeme si, aby se maminkám u nás i nadále líbilo. O tom, že se nám to daří, svědčí také to, že k nám jezdí rodit maminky i z jiných okresů,“ doplnil Němec.