Snažili se utéct z ostravské věznice. Hloubený otvor ve zdi maskovali stojanem na oblečení

Pokus o útěk z věznice (zdroj: ČT24)

Nejméně dva zaměstnance Vazební věznice Ostrava vyšetřuje podle informací České televize vnitřní kontrola věznice. Důvodem je připravovaný útěk vězňů. Zaměstnancům hrozí minimálně kázeňské tresty, v krajním případě i propuštění z práce.

Podle redaktora ČT Jiřího Loučky plánovaný útěk vězňů, kteří v cele „vykutali“ díru, vyšetřují policisté. V současnosti zjišťují, jak a čím se vězňům podařilo vytvořit ve zdi cely otvor.

„Ve chvíli, když na to přišli dozorci, díra ještě nebyla tak velká, aby se vězni mohli pokusit o útěk. Vězeňskou stráž údajně obelstili věšákem, který otvor zakrýval,“ uvedl Jiří Loučka.

Policisté podle ostravské mluvčí Gabriely Pokorné případ vyšetřují pro trestné činy poškození cizí věci a maření výkonu úředního rozhodnutí. Vězňům za to hrozí další trest, v tomto případě jeden rok až pět let vězení.

Kromě vězňů šetří vnitřní kontrola ostravské vazební věznice také nejméně dva dozorce. Zjišťuje, jestli nezanedbali své povinnosti při kontrole cely.
Jiří Loučka
redaktor České televize

 Šetření je teprve na začátku a ve věznici zatím nikdo nechce odhadovat, kdy a s jakým výsledkem skončí. Vězeňská služba zároveň uvalila na zveřejňování detailnějších informací embargo.

Policie a vězeňská služba například neuvedly, jaký nástroj obvinění použili na vyhloubení otvoru.