Příjem Olomouce příští rok vzroste na 2,58 miliardy korun. Město chce skončit v mnohamilionovém plusu

Olomouc bude příští rok hospodařit s příjmy 2,58 miliardy korun, ve srovnání se schváleným letošním rozpočtem vzrostou o 129 milionů korun. Výdaje města se v roce 2019 naopak meziročně sníží o 31 milionů korun na 2,543 miliardy korun. Rozpočet s přebytkem 38 milionů korun v pátek schválilo olomoucké zastupitelstvo.

Schválený rozpočet počítá na straně příjmů s růstem daňových výnosů z 1,889 miliardy korun ve schváleném rozpočtu na letošek na 1,994 miliardy korun. Nedaňové příjmy Olomouce by se příští rok měly zvýšit z letošních 213 milionů korun na 270 milionů korun a dotace klesnout na 316,5 milionu korun z letošních bezmála 350 milionů korun.

Ve srovnání se schváleným rozpočtem na letošní rok se celkové provozní výdaje radnice příští rok zvýší z 1,987 miliardy korun na 2,087 miliardy korun. Podle ekonomické náměstkyně Evy Kolářové (ANO) se město muselo ve výdajové kategorii vypořádat se zákonným zvýšením mezd, které se dostaly na 517 milionů korun, což je o 14,8 milionu více.

Nejproblematičtější byly podle Kolářové investice, a to kvůli splátkám úvěrů, které stouply o 40 milionů korun ročně. Na investice a velké opravy je v rozpočtu na příští rok vyčleněno téměř 456 milionů korun, což je o 90 milionů více než v roce 2017 a jde zhruba o stejnou částku jako letos.

Povinné výdaje města rostou

Mezi nové investice je zařazena například rekonstrukce komunikace v Erenburgově ulici za 28,5 milionu korun, stavba nadregionální cyklostezky Nedvězí–Bystročice za 5,4 milionu i příprava stavby dalšího úseku nadregionální Jantarové cyklostezky v ulicích Hodolanská a Libušina.

Podle opozičního zastupitele Tomáše Pejpka (ProOlomouc) je podíl investic na celkových výdajích městského rozpočtu malý a činí necelou pětinu, zatímco před několika lety se při podobném objemu rozpočtu pohyboval od 20 do 35 procent.

To znamená, že trend není veselý. Rostou nám provozní mandatorní výdaje na úkor investic.
Tomáš Pejpek
opoziční zastupitel

Primátor Miroslav Žbánek (ANO) zastupitelům řekl, že mandatorní výdaje města rostou kvůli novým povinnostem, jež na svá bedra dostává město od státu, a to včetně růstu mezd pracovníků veřejné správy.

„Je velmi obtížné je kompenzovat provozními úsporami,“ řekl Žbánek, podle kterého se mandatorní výdaje snažilo redukovat už předchozí vedení radnice a bude to priorita i při sestavování rozpočtu na rok 2020.