Medvěd řádil v Beskydech. Nechal za sebou zabité ovce

V Beskydech se znovu objevil medvěd. Lidé ho počátkem týdne spatřili nedaleko Starých Hamrů na Frýdecko-Místecku. Podle zjištění České televize se v této části hor medvěd pohybuje z místa na místo.

„V sobotu se řešil výskyt medvěda na Horní Bečvě. Poslední místo, kde byl spatřen, bylo včera v noci v katastru obce Krásná,“ uvedl redaktor ČT Pavel Habram. Místní pak objevili dvě roztrhané ovce. V Morávce a Krásné proto okamžitě zástupci obcí vydali varování. „Lidé si mají zabezpečit zvířata, zahrady, svá obydlí i včelstva,“ dodal Pavel Habram.

Mladého medvědího samce již lidé vyfotografovali v regionu, konkrétně v katastru obce Čeladné, v polovině listopadu. 

Rozšíření medvědů v Česku
Zdroj: portal.nature.cz

Podle pracovníka Správy CHKO Beskydy Františka Šulgana se jedná nejspíš o mladého medvěda, pravděpodobně samce. Odborníci jeho stáří odhadují na čtyři roky. Zatím ale není jasné, odkud přišel.

Může jít o samce z Valašska

Podle dřívějšího vyjádření Milana Orálka z Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) není vyloučeno, že se může jednat o medvěda z Valašska, který se dostal až do moravskoslezské části Beskyd. Může ale jít i o druhé zvíře, jehož stopy ochránci přírody našli. „Kromě medvěda ze Vsetínska, který je mladý a pravděpodobně nemá správné návyky, se v horách pohybuje ještě jedno zvíře. Jeho stopy jsou o něco širší. Předpokládáme, že je šelma i starší,“ řekl ČTK v půlce listopadu.

Mladý medvěd se v regionu Valašska pohyboval přibližně od září. Podle odborníků se choval netypicky, chodil do blízkosti lidských obydlí a ztrácel plachost. V kraji už zabil minimálně tři desítky ovcí, kozy, králíka a kohouta a zničil několik úlů. Ochránci přírody a myslivci se snažili zvíře odchytit do klece, kterou nainstalovali na Vsetínsku.

  • Zachycený pohyb medvěda na Valašsku ukazuje následující infografika.

Dříve hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL) mluvil o odstřelu. Ukázalo se však, že medvěda je možné v případě odchytu umístit, dočasně by mohl být v záchranné stanici u Temelína, kterou provozuje Zoo v Hluboké nad Vltavou. O zvíře také projevila zájem zoologická zahrada z Belgie.