Přerov plánuje víceúčelovou halu i zdravotnickou školu. Zavázala se k tomu koalice

Zřízení vyšší odborné školy zdravotnické na území města, vybudování městské víceúčelové haly pro kulturu a sport a strategické průmyslové zóny patří mezi body programového prohlášení koalice v Přerově. ANO, ODS, KDU-ČSL a TOP 09 se zavázaly, že se v příštích čtyřech letech zasadí také o rekonstrukci hotelu Strojař, který již dříve město odkoupilo. Mělo by v něm být dostupné bydlení pro seniory a mladé rodiny.

Programové prohlášení má rozpracované hlavní teze v devíti oblastech. Stejně jako v předchozím volebním období, bude i současná koalice každoročně zveřejňovat, které body se již podařilo splnit, řekl radní Petr Vrána (ANO).

Na programovém prohlášení rady jsme pracovali téměř od voleb, kdy se začala rýsovat tato koalice a kdy jsme si definovali průsečíky tezí, které jsme zapracovali do koaliční smlouvy. V některých věcech byla shoda menší, někde větší, ale většinou byla velká. Absolutní shoda byla v oblasti sociálních služeb a zdravotní péče a v oblasti dopravy.
Petr Vrána
přerovský radní

Podle primátora Petra Měřínského (ANO) je programové prohlášení vizí pro budoucí rozvoj města. Vyzdvihl vybudování strategických průmyslových zón či snížení zadluženosti. Radnice se chce významně podílet na koordinaci projektů v dopravní infrastruktuře, které Přerov čekají.

Koalice chce také zpracovat novou koncepci parkování či budovat dobíjecí stanice pro elektromobily a elektrická jízdní kola. Bezplatným signálem wi-fi chce město pokrýt oblast Michalova či Laguny, řekli zástupci koalice.

Pokračovat se bude i v protipovodňových opatřeních

Podle náměstka primátora Michala Záchy (ODS) chce město dále spolupracovat s Povodím Moravy v přípravě protipovodňových opatření. „V příštím roce chceme v areálu naší skládky v Žeravicích vybudovat kompostárnu biologicky rozložitelného komunálního odpadu,“ uvedl Zácha.

V oblasti školství podle náměstka Petra Kouby (ODS) je potřeba zpracovat novou koncepci pro léta 2019 až 2024. Vedení města chce dosáhnout zlepšení technických a materiálních podmínek v základních a mateřských školách a zařízení školního stavování, uvedl Kouba. Město se také zavázalo, že bude pokračovat v rekonstrukci školních hřišť.

„Vedeme také jednání pro zřízení vyšší odborné školy zdravotnické na území města. Najít chceme také nové prostory pro městskou knihovnu,“ dodal Kouba.

Koalice v Přerově má po říjnových volbách v zastupitelstvu těsnou většinu 18 z 35 mandátů. V opozičních lavicích usedlo sdružení Společně pro Přerov, které dosud radnici vládlo a mělo i primátora. Do voleb šlo společně s Piráty a získalo čtyři mandáty. Čtvrté skončilo také se čtyřmi mandáty sdružení Za prosperitu Přerova a jeho místních částí, v minulém období bylo součástí koalice. Do opozice se dostali také komunisté se čtyřmi zastupiteli, SPD se třemi mandáty a STAN se dvěma zastupiteli.