Olomoucká zoo čelí podezření, že týrala surikaty. Umístěny byly v králičí kleci

Údajné týrání surikat (zdroj: ČT24)

Krajská veterinární správa v Olomouci prošetřuje možné porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání. Zákon měla porušit olomoucká zoologická zahrada, která na říjnové výstavě Flora vystavovala surikaty. Zoo pochybení odmítá.

Zvířata byla umístěna v králičí kleci. Na možné týrání upozornili návštěvníci, mezi nimi i Jiří Beneš, který na výstavu vzal svou tříletou dceru. Když hned u vstupu uviděl králičí klec a v ní tři surikaty, zarazilo ho to.

„Choulily se do rohu, schovávaly se před procházejícími se lidmi, jejich chování v malé kleci neodpovídalo chování zvířat, které znám z větších výběhů,“ uvedl. Video, které natočil, poslal k prošetření na krajskou veterinární správu.

Ta již k němu zaujala předběžné stanovisko. Na oficiální závěr má úřad 30 dnů. „Z uveřejněného videa máme podezření na týrání zvířat, proto bude dán podnět a odborné vyjádření na obec s rozšířenou působností,“ uvedla Hana Brázdová z Krajské veterinární správy SVS pro Olomoucký kraj. 

Nepochybili jsme, říkají zástupci zahrady

Zoologická zahrada si ale stojí za tím, že nepochybila. „Podnět se týkal krátkodobého držení zvířat, které je srovnatelné například s transportem, a pro to zákon nestanovuje žádné podmínky,“ sdělila tisková mluvčí olomoucké zoo Karla Břečková.

Olomoucká zoologická zahrada chová surikaty od 60. let. Aktuálně jich má v novém výběhu deset, mezi nimi i dvě mláďata. Podobné stížnosti kvůli vystavování zvířat mimo zahradu čelí tamní zoo poprvé.