V Dole Paskov se připravují první demolice. Pod zemí zůstaly miliony tun uhlí

Těžební společnost OKD dostala od báňského úřadu povolení k prvním demolicím v Dole Paskov, k zemi půjdou i objekty někdejší šachty ve Sviadnově. Demolice by se mohla v nejbližší době týkat budovy na ohřev větru, napínací stanice dopravníku nebo zásobníku kamene.

„Prostor, který vznikne, chtějí těžaři postupně využít pro umístění zásypového materiálu na likvidaci výdušné jámy ve Sviadnově,“ uvedla redaktorka ČT Pavla Daňková. 

Celkový útlum tří šachet, které pod Důl Paskov patří – Staříč, Chlebovice a Sviadnov – má probíhat ve třech etapách. V poslední z nich se má jednat o zasypání jam a zahlazení následků důlních činností na povrchu.

Báňským úřadem vydaná povolení se posledního bodu ale netýkají. O termínu zásypů jednotlivých jam totiž ještě rozhodnuto není. „Problém je v tom, že stále nejsou odepsány zásoby, o čemž rozhoduje ministerstvo průmyslu a obchodu a také ministerstvo životního prostředí,“ doplnila Pavla Daňková.

I po zasypání dobývacího prostoru by ale mohla pokračovat těžební činnost, i když jiným způsobem. V prostoru bývalého Dolu Paskov by se totiž mohl těžit metan. Poslední uhlí vyvezli horníci z Dolu Paskov na konci března loňského roku. Firma OKD o jeho uzavření měla rozhodnout kvůli ztrátovosti jeho provozu.

Za půl století se vytěžilo přes 40 milionů tun uhlí

V podzemí někdejšího Dolu Paskov stále zůstává několik milionů tun uhlí. Horníci z dolu za více než půlstoletí těžby vyvezli více než čtyři desítky milionů tun kvalitního koksovatelného uhlí. Ještě v roce 2014 se zde vytěžilo 820 tisíc tun uhlí, v roce 2013 šlo o 863 tisíc tun a o rok dříve 950 tisíc tun. Úpravna uhlí v areálu Dolu Paskov měla kapacitu 550 tun za hodinu.

Důl se nachází asi dvacet kilometrů jižně od Ostravy a byl posledním činným dolem v ostravské části ostravsko-karvinského revíru. Největší absolutní hloubky dosáhla jáma v lokalitě Staříč – 1155 metrů.

Černouhelné doly, v nichž nyní pracuje 9500 lidí, letos prostřednictvím své společnosti Prisko převzal stát. Původní společnost OKD změnila název na Správa pohledávek OKD. Zůstaly v ní pohledávky za bývalými majiteli a závazky vzniklé před tím, než se firma dostala do úpadku.