V Prostějově brzy otestují sdílení jízdních kol. Prvních 15 minut má být zdarma

Obyvatelé Prostějova se příští rok budou moci svézt po městě na zapůjčeném kole. Radnice plánuje, že na jaře zahájí zkušební provoz systému sdílení kol, takzvaný bikesharing. Pilotní projekt bude stát několik set tisíc korun a poté se podle primátora Františka Jury (ANO) vyhodnotí.

Zkušební provoz bikesharingu by podle Jury měl trvat tři až čtyři měsíce. Vybraný provozovatel této služby na deseti místech Prostějova rozmístí zhruba stovku jízdních kol, které si lidé budou moci zapůjčit k jízdě po městě. Prvních patnáct minut jízdy by ve zkušební fázi mělo být zdarma.

Radnice díky pilotnímu projektu zjistí, jaký bude o tuto novou službu v Prostějově zájem. Magistrát kvůli tomuto projektu už zřídil pracovní skupinu. „Vše vyhodnotíme a rozhodneme, jak půjdeme dál,“ podotkl Jura, podle nějž se sdílení jízdních kol postupně rozjíždí například v Olomouci či Ostravě a zápujčky bicyklů zavádějí i menší města.

Z výsledků ankety, která proběhla na webových stránkách města, vychází, že většina respondentů (81 %) projevila zájem o možnost služby sdílených kol. Zjištění zájmu občanů bylo prvním krokem k realizaci této služby lidem našeho města.
František Jura
primátor města Prostějov

Kola by mohlo financovat samo město

Pracovní skupina by po zkušebním provozu měla příští rok pro radní a zastupitele vypracovat návrh finančního modelu provozu bikesharingu na území Prostějova. Podle Jury připadá v úvahu i varianta, že město službu po vzoru Ostravy zaplatí ze svého rozpočtu, aby podpořilo cyklistickou dopravu.

„Pro zavedení této služby hovoří například i to, že ve městě máme silně rozvinutou síť cyklostezek. Navíc jako za podpůrnou službu můžeme považovat i aktuálně realizované uzamykatelné boxy na kola v budovaných dopravních terminálech. A také zájem soukromých investorů o vybudování bikesharingové sítě mluví sám za sebe,“ doplnil náměstek primátora Jiří Pospíšil (Pévéčko).

Podle prostějovského primátora je bicykl ideální pro dopravu po městě. „Prostějov je městem cyklistů. Jsme schopni za 15 či 20 minut, a někdo možná i dříve, projet z jedno konce města na druhý,“ podotkl.