Mezi budovy Národního muzea se v pondělí vrátí doprava. Zatím jen v jednom směru

Mezi budovy Národního muzea se v pondělí 29. října po téměř čtyřech měsících vrátí doprava. Auta ale budou jezdit zatím pouze v jednom směru, a to z Václavského náměstí na Vinohrady. K obnovení provozu by mělo dojít v poledne. Zároveň se otevře nový prostor pro chodce, takzvaná Muzejní oáza.

Z dříve nevzhledného místa s hustou dopravou se tak podle mluvčího Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR) Marka Váchy stal prostor, který umožní lepší pohyb chodců a cyklistů. „Od pondělí se budou moci lidé pohybovat volně celým prostorem. Navíc je nové náměstí celé bezbariérové,“ uvedl mluvčí.

Nově jsou v místě vedené také pruhy pro cyklisty „Ve spojení Vinohradská a Václavské náměstí jsou udělaná cykloopatření v obou směrech. Nahoru mají cyklisté takzvaný ochranný cyklopruh, dolů pojedou po chodníku,“ řekl architekt a vedoucí projektů IPRu Jakub Hendrych.

Okolí budov Národního muzea je zároveň už třetím místem (po Stromovce a Petříně), kde mohou lidé vidět nový pražský mobiliář z designérské soutěže. Ten zahrnuje například lavičky a odpadkové koše.

Středem nového náměstí vedou i tramvajové koleje, zatím ale nikam nevedou. Podle Váchy mají v budoucnu spojit Vinohrady a Hlavní nádraží. „Při úpravě křižovatky Vinohradská a Legerova se tam bude dělat tramvajový trojúhelník, který napojí tyto koleje na stávající trať na Vinohradské,“ vysvětlil.

K obnovení obousměrného provozu aut by proto mohlo dojít až ve chvíli, kdy bude zprovozněná právě zmíněná tramvajová trať. Obousměrný provoz totiž požaduje vedení Prahy 2. Odbor dopravních agend Magistrátu hl. m. Prahy navíc podle nich vydal koncem září rozhodnutí, ve kterém byla podmínka zachování obousměrného provozu v místě Muzejní oázy. „Včera (25. 10.) jsme ale obdrželi opravné rozhodnutí, ve kterém je podmínka obousměrného provozu zrušena,“ uvedl místostarosta Prahy 2 Václav Vondrášek.

„V případě jednosměrného provozu budou muset automobily jedoucí z Vinohradské ulice směrem do Mezibranské ulice, respektive Sokolské komplikovaně přejíždět přes všechny pruhy magistrály a vjíždět do opačného směru magistrály až za garážemi,“ doplnil Vondrášek.

To podle něj ale způsobí značné dopravní komplikace nejen ve Vinohradské ulici, která je často přeplněna auty až k náměstí Jiřího z Poděbrad. „Z těchto důvodů Městská část Praha 2 trvá na zachování obousměrného provozu. Požadujeme tedy, aby se situace kolem Národního muzea řešila i poté, co budou tyto stavby v provozu,“ dodal místostarosta.