Havířov povede čtyřkoalice s vítězným hnutím ANO. Primátorem může být současný poslanec za ANO Bělica

V Havířově na Karvinsku se na spolupráci dohodlo vítězné hnutí ANO s ČSSD, koalicí lidovců a STAN, která kandidovala pod názvem Společně pro Havířov, a s Hnutím pro Havířov. Koalice bude mít většinu 27 hlasů ze 43.

Primátor by měl být z vítězného hnutí ANO. Stát by se jím měl lídr Josef Bělica, který ale řekl, že je zároveň poslancem a bude chtít případnou dvojí funkci nějak řešit. Prioritou je pro něj práce pro město.

Uskupení čtyřkoalice v noci podepsala dohodu o koaliční spolupráci, která je zavazuje k tomu, že už nebudou jednat o koalici s jinými partnery. Samotnou koaliční smlouvu podepíšou zřejmě ve čtvrtek.

V jedenáctičlenné městské radě obsadí ANO šest míst, ČSSD tři a po jednom budou mít zbývající dvě uskupení. Nově budou v Havířově čtyři náměstci, dosud byli pouze tři. Podle Bělici byl pod jednoho náměstka spojen resort školství a sociální oblasti, což nepovažuje za vhodné, proto se tyto dvě oblasti rozdělí a každou povede jeden náměstek.

ANO bude mít kromě primátora dva náměstky a tři radní, sociální demokraté budou mít jednoho náměstka a dva radní, Společně pro Havířov bude mít náměstka a Hnutí pro Havířov radního.

Bělica primátorem být nechtěl

Bělica dodal, že jej místní organizace hnutí vyzvala, aby přijal funkci primátora. „Abych pravdu řekl, úplně jsem v plánu (být primátorem) neměl, ale jsem loajálním členem hnutí. Je tam pro mě jedna komplikace, zároveň chtějí, abych zůstal poslancem, aby ANO v Havířově nepřišlo o poslanecký mandát,“ řekl Bělica. To bude řešit s orgány hnutí. Poukázal na to, že má rodinu a obě funkce jsou časově náročné.

Komunální volby v Havířově vyhrálo ANO, získalo 13 mandátů v zastupitelstvu. Druhá skončila KSČM se sedmi mandáty. Třetí ČSSD bude mít šest zastupitelů. Čtvrté Hnutí pro Havířov má čtyři mandáty, čtyři zastupitele bude mít na pátém místě také koalice Společně pro Havířov. Šestí jsou Piráti se čtyřmi mandáty.

Sedmou příčku obsadila SPD se třemi zastupiteli. Na osmém místě skončila ODS se dvěma mandáty. Nyní radnici ovládala koalice ČSSD, ANO a lidovců, v minulém volebním období se ale vedení města několikrát změnilo.