V břeclavské nemocnici leží další člověk s podezřením na západonilskou horečku

Poté, co před měsícem zemřela v břeclavské nemocnici dvaasedmdesátiletá žena, u které testy potvrdily západonilskou horečku, leží v téže nemocnici dvaapadesátiletý muž s podezřením na shodné onemocnění. Definitivně diagnózu potvrdí lékaři koncem nového týdne.

„Pacient přišel s určitými potížemi, s bolesti hlavy, byl prokázán i zánět kolem čelistních dutin,“ informoval ředitel břeclavské nemocnice Jiří Jurník. „Některé testy, které byly pacientovi odebrány a zaslány do laboratoře, vychází pozitivní v tom smyslu, že by se mělo jednat o tuto (západonilskou) horečku, ale další testy budou dál doplňovány.“

Pokud se onemocnění prokáže, bude se v Česku jednat už o třetí letošní případ. Začátkem září se nemoc potvrdila u muže, který navštívil Řecko, kde se nemoc vyskytuje. V srpnu – podle dodatečně zveřejněných zjištění – pak v břeclavské nemocnici zemřela penzistka, která si nákazu ze zahraničí prokazatelně nepřivezla.

Ve hře je zastavení transfuzí

Média tehdy konstatovala, že jde o první osobu, která se onemocněním nakazila na domácí půdě. Nyní se ale o západonilské horečce a Břeclavi mluví znovu. Už od pondělí by tak v nemocnici mohla začít platit preventivní opatření; kvůli dvěma možným nákazám v regionu hrozí pozastavení krevních transfuzí.

„Budeme čekat na výsledky druhého případu. Orgány ochrany veřejného zdraví budou bezesporu činit opatření, budeme se snažit pracovat na další osvětě,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Onemocnění způsobuje vir označovaný jako západonilský virus, který přenášejí komáři. Inkubační doba se pohybuje od tří do čtrnácti dnů. Virus může dětem, starším osobám a lidem s oslabeným imunitním systémem způsobit encefalitidu či meningitidu. Při závažném onemocnění hrozí u rizikových pacientů i smrt. U zdravých osob nemoc často vyvolá jen příznaky připomínající chřipku. Choroba je dvakrát častější u mužů, průměrný věk nakažených je 64 let.