Olomoucká fakultní nemocnice dostala přístroje pro léčbu dětí s nemocemi plic. Usnadní jim život

Dva speciální lékařské přístroje, které pomáhají při léčbě dětských pacientů s cystickou fibrózou a chronickými plicními onemocněními, získala Fakultní nemocnice Olomouc pro svoji dětskou kliniku. Přístroje stály celkem 1,8 milionu korun a pořízeny byly díky sbírce i finančnímu příspěvku olomoucké radnice.

„Unikátní přístroje, které pacientům v Olomouci ulehčují život již dva měsíce, jsou na Moravě jediné svého druhu,“ sdělil mluvčí nemocnice Adam Fritscher.

Nový Exhalyzer D slouží k dlouhodobému sledování pacientů a vývoje jejich plic. „Přístroj citlivě vyhodnocuje stav onemocnění a umožňuje odhalit příznaky plicní choroby již v počátečních stádiích. Díky tomu bude možné adekvátně terapeuticky reagovat dřív, než dojde ke zhoršení pacientova stavu.

Druhým přístrojem je vysokorychlostní digitální videokamera, která dokáže odhalit vzácná plicní onemocnění s porušenou funkcí řasinek,“ uvedl lékař František Kopřiva z dětské kliniky.

Peníze dodala i nezisková organizace

Finanční sbírku na koupi dvojice přístrojů zorganizovala nezisková organizace Crosspoint Olomouc.

„Máme velkou radost, že se podařilo přístroje právě tady v Olomouci získat. Pro děti s vážnými plicními onemocněními je jakékoliv cestování velmi náročné a nyní už nebudou muset jen kvůli tomuto vyšetření dojíždět do Prahy,“ podotkla ředitelka organizace Crosspoint Olomouc Ester Rážová.

Olomoucká fakultní nemocnice je největším zdravotnickým zařízením v tamním kraji a šestou největší nemocnicí v zemi. Zdravotnické zařízení má k dispozici pět desítek pracovišť, bezmála 1200 lůžek a téměř 3500 zdravotnických i nezdravotnických zaměstnanců. Patří do sítě devíti fakultních nemocnic, které řídí ministerstvo zdravotnictví.