Na Libavé se utkali vojenští průzkumníci. Vyhrálo družstvo z Prostějova

Klání vojenských hlídek na Libavé (zdroj: ČT24)

Více než sto kilometrů chůze nebo běhu, navíc s výzbrojí a výstrojí, která váží přes dvacet kilogramů. To vše museli během čtyř dnů zvládnout příslušníci české armády, kteří se zúčastnili etapového závodu průzkumných hlídek. Klání, které skončilo ve čtvrtek, mělo porovnat a prověřit praktické a teoretické schopnosti vojáků.

Letošní soutěž průzkumných hlídek se inspirovala výcvikem a působením paradesantních (výsadkových) skupin v protektorátu Čechy a Morava. Osmnáct týmů tak plnilo po dobu čtyř dnů úkoly, které vyžadovaly také splnění 23 disciplín – například noční orientační přesun, činnost na pozorovacím stanovišti, překonávání vodní překážky, přepad budovy či střelby z ručních zbraní.

Klání nakonec ovládli průzkumníci z Prostějova. Jedním z jejich posledních úkolů byl i co nejrychlejší transport zraněného do bezpečí a přesnost střelby na cíl. „Jsme z Univerzity obrany, takže střeleckou nemáme tak vychytanou jako chlapi od útvarů, jinak jsme se s tím popasovali a zvládli jsme to dobře,“ uvedl jeden ze soutěžících vojáků. 

Soutěž je rozdělena do dvou částí. První simuluje výcvik československých vojáků v Anglii mezi lety 1941 až 1944. Druhá část je inspirovaná prostředím protektorátu. Klání je protkáno plněním nočních i denních úkolů z oblasti střelecké přípravy, topografie, ženijní a první pomoci.
Martin Laštůvka
redaktor České televize

Vojáci během soutěže ušli nebo uběhli na 120 kilometrů. „A to často v těžkém zalesněném terénu,“ dodal redaktor České televize Martin Laštůvka. 

„Soutěž byla opravdu náročná. Ve středu už to začalo bolet, pokračovalo to až do čtvrtka,“ sdělil člen vítězného prostějovského týmu.