Hasiči na Bruntálsku dohašují požár lesa. Na místě zasahoval i vrtulník

Dohašování požáru na Bruntálsku (zdroj: ČT24)

Hasiči na Bruntálsku dohašují rozsáhlý požár lesa. Plameny nedaleko Janova ve středu odpoledne zachvátily přibližně pět hektarů porostu. Škoda se podle prvních odhadů pohybuje kolem 250 tisíc korun.

Příčiny požáru se dosud vyšetřují. Hasiči oheň dostali pod kontrolu ještě v noci. „V tuto chvíli se už dál nešíří. Místa proléváme vodou, aby se znovu oheň nerozhořel,“ uvedl jeden ze zasahujícíh hasičů.

Na místě zůstává na 20 jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů. Prolévají terén vodou, a snaží se tak zabránit opětovnému vzplanutí. „Policejní vrtulník, který s hašením pomáhal ve středu, už ale nevyužíváme,“ řekl mluvčí moravskoslezských hasičů Lukáš Popp. 

Prolévání spáleniště na Bruntálsku
Zdroj: ČT24

„V současnosti už nikde nešlehají plameny,“ uvedl redaktor České televize Pavel Habram. Poslední hasičské jednotky by podle něj ze spáleniště měly odjet v odpoledních hodinách.

Kromě profesionálních i dobrovolných hasičů na místě zasahovala také speciální čtyřkolka z Ostravy. „Je určena k hašení lesních požáru ve špatně přístupném terénu,“ dodal Popp. Na místo vyjely jednotky z Moravskoslezského i Olomouckého kraje.

Zásah ztěžoval vítr i vysoké teploty. Policejní vrtulník ve středu na oheň shazoval vodu pomocí osmisetlitrového bambi vaku v podvěsu.