Muž z Ostravska měl vyrobit deset kilo pervitinu. Zadržela ho zásahová jednotka

Ostravští policisté odhalili i varny pervitinu (zdroj: ČT24)

Ostravští policisté zadrželi výrobce pervitinu, který měl v letech 2016 a 2017 uvařit deset kilogramů této drogy. S ohledem na vyšetřování a hledání dalších lidí napojených na tohoto výrobce o tom policisté informovali až teď, ačkoliv kořeny vyšetřování sahají do loňského podzimu. Právě pervitin je vedle marihuany na Ostravsku nejčastěji užívanou drogou.

Hodnota pervitinu by se na trhu podle vedoucího ostravského Toxi týmu Kamila Vašťáka pohybovala v rozmezí od šesti do deseti milionů korun. Policistům se muže podařilo zadržet  za asistence zásahové jednotky. 

Podle kriminalisty Vašťáka se devětatřicetiletý muž výrobou pervitinu zabýval opakovaně. Při jednom cyklu byl schopen vyrobit až 2,5 kilogramu drogy. Pervitin sám užíval a prodával dál.

Podle policistů bylo na muže napojeno několik dalších lidí. Jednalo se nejen o další dealery, ale také osoby, které mu měly dodávat z Polska potřebné léky. „Obviněný se přiznal. Hrozí mu až dvanáct let vězení,“ řekl Vašťák.

Letos už policie odhalila 18 pervitinových varen

Specializované týmy zaměřující se na výrobce drog v Ostravě fungují už dvacet let. Pervitin a marihuana jsou v tomto městě nejčastěji užívanou drogou. Loni zajistili kriminalisté dvacet varen pervitinu, devět pěstíren konopí a stovku podezřelých osob.

Do konce letošního července pak odhalili osmnáct varen pervitinu, pět pěstíren konopí a zadrželi devětašedesát podezřelých osob.

„Mezi dealery jsou především muži, ale výjimečněji se objevují i ženy, které většinou vaří pervitin,“ vyčetla z policejních statistik redaktorka České televize Lucie Botorová.