Devět spolků stáhlo rozklad proti stavebnímu povolení na D11 u Hradce. Děti Země ale podaly nový

Všech devět spolků a osob, které podaly rozklad proti stavebnímu povolení na D11 u Hradce Králové, svou stížnost vzalo zpět. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) podle informací České televize splnilo jejich požadavky. Lhůta pro podání rozkladu skončila o půlnoci. Krátce před jejím vypršením ale podaly nový rozklad Děti Země. Stavba se tak zřejmě opět zpozdí.

Podle mluvčího Jana Rýdla vyhovělo ŘSD stěžovatelům v tom, že přidá protihlukové stěny a obslužné komunikace především pro místní zemědělce, kteří tak budou jezdit na svá pole po obou stranách dálnice.  

Spolky Kozlovka a Chaloupky a rovněž další stěžovatelé také požadovali, aby se hluk z dálnice zkoumal a předvídal podle metodiky s větším výhledem do budoucna. ŘSD proto provede testy s výhledem do roku 2050. 

Rozklad vzal zpět například farmář Martin Mukařovský. Výsledek i podpis následného memoranda si pochvaloval. Radost místních ale kazí jiná událost. Tři minuty před vypršením lhůty totiž podal rozklad spolek Děti Země. Zabývá se například hlučností na staveništi nebo žádá přezkoumání zákonnosti všech stanovisek dotčených úřadů. 

Ministerstvo musí nyní o stížnosti informovat všechny účastníky řízení. Ti se k ní mohou vyjádřit, následně bude věc řešit rozkladová komise ministerstva dopravy. ŘSD chtělo zahájit stavbu osmikilometrového úseku Hradec Králové – Předměřice ještě letos v létě. Termín se tak zřejmě opět nestihne.  

„Srpen se s největší pravděpodobností naplnit nepodaří. Naším záměrem je se s rozkladem vypořádat co nejdřív a ještě letos začít stavět, ŘSD je již plně připraveno začít se stavebními pracemi,“ řekl mluvčí ministerstva dopravy Zdeněk Neusar.

Úsek D11 z Hradce Králové do Předměřic navazuje na konec dálnice v Hradci Králové. Jeho stavba zatím nabrala více než půlroční zpoždění, původně ministerstvo uvažovalo o tom, že by stavba mohla začít loni na podzim. Na navazující úsek Předměřice nad Labem – Smiřice silničáři pravomocné stavební povolení mají a úsek Smiřice–Jaroměř už ŘSD začalo v květnu stavět.

Dálnice D11 z Prahy na polské hranice se začala stavět v roce 1978. Zatím je z plánovaných 154 kilometrů hotových necelých 91 kilometrů. Od loňského srpna dálnice končí na okraji Hradce Králové sjezdem do městské části Kukleny. V Královci u Trutnova se má D11 napojit na budovanou polskou silnici S3.