Na padělané doklady si půjčili 9,5 milionu korun. Za mřížemi mohou strávit deset let

Krajský soud v Ostravě začal v pondělí projednávat případ osmi lidí obviněných z podvodů. Podle obžaloby padělali doklady a vytvořili si falešné identity, od různých bankovních i nebankovních subjektů pak vylákali téměř 200 půjček a úvěrů dohromady za 9,5 milionu korun.

„Jednalo se o trestnou činnost poměrně sofistikovanou, kdy tito lidé byli rozvrstveni na několik kategorií. Hlavní pachatelé měli takovou klasickou řídící činnost, používali na nižších sekcích osoby takzvaných pěšáků a využívali jednak možností půjček prostřednictvím internetu, ale i padělaných osobních dokladů,“ řekl státní zástupce Marian Mach.

Obžalovaní podle něj využívali svých zkušeností i z dřívější trestné činnosti, věděli, jak doklady pořídit a vytvořit k nim patřičné souvislosti.

Jeden z obžalovaných měl získat z veřejných zdrojů osobní údaje nic netušícího člověka. Pak podle žalobce vyrobil občanský průkaz, do kterého vložil fotku svého komplice. K tomu vyrobil falešné potvrzení o příjmech a elektronicky požádal o úvěr. Podle podobného scénáře měla skupina obžalovaných během přibližně půldruhého roku získat nejméně 184 úvěrů.
Jiří Loučka
redaktor České televize

Jeden z obviněných si pak založil účet v bance a e-mailovou adresu. Prostřednictvím internetu podali žádosti o půjčky, peníze pak vybrali a rozdělili si je.

Pachatelům hrozí až deset let vězení

Obžaloba, kterou státní zástupce musel na úvod přečíst, čítala téměř 150 stran. Dva z osmi obžalovaných jsou ve vazbě. Činnost, z níž jsou obžalováni, se vztahuje k roku 2014, kdy někteří z obviněných byli v podmínce. Je možné, že se na podvodech podíleli i další lidé, které se ale nepodařilo zjistit.

„Všech osm obžalovaných se znalo. Podle policistů se ale spolu nestýkali. Chtěli se tak vyhnout vyzrazení. Nepoužívali ani mobilní telefony. Komunikovali pouze přes Black Berry Messenger. Mysleli si totiž, že je pak policisté nemohou odposlouchávat,“ uvedl redaktor České televize Jiří Loučka.

„V případě prokázání viny hrozí obžalovaným trest odnětí svobody v délce pět až deset let, přičemž trestní kvalifikace a sazba se bude odvíjet od jejich individuálního podílu na trestné činnosti,“ dodal mluvčí soudu Jiří Barč.