Někteří školáci si už užívají prázdnin. Školy potřebují opravit

Školákům hned několika základních škol například na Přerovsku, Šumpersku či na Břeclavsku už začaly letní prázdniny. Vysvědčení tak dostali mimo jiné žáci ze Základní školy Trávník a ze Základní školy Komenského v Předmostí do rukou o týden dříve kvůli rozsáhlým stavebním úpravám budov. Těmi budou jejich školy procházet až do konce srpna.

Řemeslníci obsadí během letních prázdnin ve městě dohromady sedm z osmi základních škol zřizovaných městem Přerov, pětidenní ředitelské volno však musely využít pouze dvě z nich.

Na základní škole v Předmostí, kde se budou modernizovat učebny, dostaly děti vysvědčení v poslední hodině, některé ho převzaly netradičně po příjezdu ze školy v přírodě. Náklady na opravy vyjdou na 15,5 milionu korun.

Ačkoliv rodičům vyšla škola vstříc tím, že otevře po celý příští týden družinu, řada z nich ji nevyužije. „My jsme flexibilní, vzali jsme si dovolenou a prázdniny si už užíváme s dětmi,“ dodala maminka dvou školáků.

Modernizovat se u nás bude sedm odborných učeben, na školním dvoře se bude také budovat učební altán. Ředitelské volno jsme dali kvůli bezpečnosti dětí.
Věra Václavíčková
ředitelka Základní školy Komenského v Předmostí

Školu na Trávníku, kde dětem dnes rovněž začaly prázdniny, čeká největší stavební zásah ze všech tamních škol. Půjde o rekonstrukci rozvodů ústředního vytápění, vody a odpadů. Opravy vyjdou na 18,4 milionu korun, v ceně je i nové vybavení. „Veškeré stávající rozvody v této škole jsou původní, tedy 41 let staré, a dnes jsou už v havarijním stavu,“ uvedl náměstek přerovského primátora Tomáš Navrátil (ANO).

  • Vybudování nových odborných učeben, pořízení nábytku a učebních pomůcek, internetového propojení celé školy či budování bezbariérového vstupu čeká během léta i další přerovské školy.
  • V Základní škole Boženy Němcové půjde do těchto akcí 8,2 milionu korun, Základní škola Svisle projde modernizací za 12,5 milionu korun, přes osm milionů korun půjde i do oprav školy Za mlýnem, na Velkou Dlážku poputuje 6,1 milionu korun a do školy U tenisu 11,8 milionu.
  • Prioritou je podle města stavební práce spojené s modernizací odborných učeben či bezbariérových přístupů do škol stihnout po dobu letních prázdnin. „Zbývající stavební práce, které budou prováděny mimo učebny, se budou dokončovat za provozu, tedy v září až v říjnu,“ doplnila vedoucí odboru sociálních věcí a školství přerovského magistrátu Romana Pospíšilová. Radnice na modernizaci získá zhruba 80 procent z evropských dotací, zbytek uhradí město.

Vysvědčení rozdali i na Olomoucku a Šumpersku

Možnost užít si o pět dní delší prázdniny mají také děti ze Základní školy Gorkého v Pavlovičkách, a to kvůli zahájení rekonstrukce toalet. Rovněž děti ze Základní a mateřské školy Jana Železného v Prostějově ukončí vyučování dříve. S výukou se rozloučily tento pátek kvůli nadstavbě pavilonu.

O tři dny si prodlouží prázdniny děti ze Základní školy Boženy Němcové v Zábřehu na Šumpersku, vysvědčení tam dostanou v úterý 26. června. Sedm pavilonů školy totiž čeká rozsáhlý projekt zaměřený na snížení energetické náročnosti školy za téměř 53 milionů korun. „Město si od investice slibuje vedle úspor energie také zkvalitnění prostředí pro děti či zlepšení vzhledu budovy,“ upřesnila mluvčí radnice Lucie Mahdalová. Projekt, který je rozložen do tří let, řeší také větrání všech učeben.

O týden delší prázdniny budou mít také žáci Základní školy v Hustopečích na Břeclavsku. Kvůli rekonstrukci školy dostali vysvědčení už dnes. Celkové náklady přestavby přesáhnou 50 milionů korun.

Museli jsme skončit o týden dřív, protože v pondělí už nastoupí stavební firma a začne stavební práce na projektu, který jsme získali z operačního programu IROP v hodnotě více než 50 milionů korun. Projekt obsahuje nástavby na budovách, vytvoří se pět nových učeben, vyřeší se celá konektivita školy a také se bude budovat bezbariérový výtah.
Milan Straka
zástupce ředitele, Základní škola Hustopeče, Komenského 2

Naproti tomu v Jeseníku ani v Šumperku žádné ze základních škol vyučování dřív nekončí, a ve školních lavicích tak budou muset vydržet školáci až do pátku 29. června. Stavební práce, které se tam plánují, by se totiž měly stihnout přes období letních prázdnin.